България е в порочен кръг на бедността

Храните и стоките от първа необходимост ще поскъпват през следващите шест месеца, смята Цветослав Цачев

България е в порочен кръг на бедността
Доходите в България ще останат много ниски. Секторът на услугите, който на практика представлява половината икономика, е в много по-ниско ниво на заплащане, отколкото е средното. България е една от страните в Европейския съюз, която има най-силен растеж. Но по отношение на реалните доходи, ние много изоставаме - един порочен кръг на бедността. Това каза анализаторът от "Елана" Цветослав Цачев пред БНР тази сутрин. 

Според него, цените на храните и на другите стоки от първа необходимост обаче ще продължат да поскъпват в близките 6 месеца.

Другата прогноза на икономиста е за ръст на българската икономика от максимум 2-3 % при благоприятен развой в Европа, което е много над средноевропейското равнище.

Цветослав Цачев прогнозира, че банковият сектор в еврозоната ще преживее мини криза, но тя няма да се отрази върху българските банки. Причината е, че те се финансират основно от български източници, което ги прави защитени от сътресения в Европа.

"Това е разликата ни с 2008 година, когато българските банки разчитаха много на чужд ресурс. Когато той изчезна, когато стана скъп, това доведе до пренасяне на кризата в България по отношение на кредитирането. Сега сме защитени в много голяма степен", коментира той.

Британският референдум за излизане от ЕС вероятно ще се отрази негативно на всички икономики, с които България търгува, смята експертът. Кризата, която се очертава, ще се пренесе – ще има по-малко потребление в Европа. Насилието, което наблюдаваме, ще се отрази и върху потребителското доверие, и върху инвестициите, каца Цачев.
Коментари: 0