България не е готова да влезе в еврозоната

Икономиките на седемте кандидатки са стабилни, но законите не са в съответствие със стандартите на ЕЦБ

България не е готова да влезе в еврозоната

България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция не са готови да се присъединят към еврозоната, тъй като не изпълняват условията за влизане, посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в доклад, цитиран от Market Watch.

В него се посочва, че като цяло икономиките на страните са стабилни, но законите не са в в съответствие със стандартите на ЕЦБ.

Седемте държави отговарят на повечето икономически критерии, но никоя от тях не покрива всички изисквания, предвидени в договора, включително тези за правна конвергенция.

В доклада пише още, че нито една от кандидатките не отговаря напълно на всички изисквания за приемането в зоната на единна валута.

„Несъвместимостите продължават по отношение на независимостта на централната банка, по-специално в контекста на институционалната и финансова независимост на централните банки“, уточняват от ЕЦБ.

При всички разглеждани страни, с изключение на Хърватия, има несъвместимост по отношение на забраната за парично финансиране и правната интеграция на съответните централни банки в системата на еврозоната.

От ЕЦБ посочват, че е необходимо време преди еврозоната да включи още членове към настоящите 19 страни.

Коментари: 0