България получава 7 млрд. евро директни плащания до 2020 г.

Парите са с почти 2 млрд. повече от стария програмен период

България получава 7 млрд. евро директни плащания до 2020 г.
България ще получи за директни плащания от 7 млрд. евро след реформата на общата стопанска политика, извършена от ЕС и специално за новия програмен период 2014 – 2020 година. Парите са с почти 2 млрд. повече от стария програмен период. Това заяви по време на парламентарен контрол вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

След реформата на общата стопанска политика, извършена от ЕС и специално за новия програмен период 2014 - 2020 година България ще получи почти 2 млрд. евро повече, отколкото в предишния програмен период, каза Дончев. Според него животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат особено високи субсидии. Той направи този коментар в отговор на въпрос от страна на "Атака" относно размера на европейските земеделски субсидии в Република България и в Европейския съюз.

"В предишния програмен период, фермерите от тези сектори получаваха 3.5% от общото финансиране. В текущия програмен период финансирането за тях ще достигне 13%, което според мен е добра новина предвид потенциала на тези сектори за формиране на по-висока добавена стойност, както и за генериране на повече заетост", коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че има финансов модел, който се следва след членството на България в ЕС като размера на общото финансиране нараства всяка година съобразно договорения темп на растеж, който е еднакъв за всички нови държави-членки. Той започва от 25% от размера на директните плащания за първата година, достига до 70% при седмата година на прилагане и ще достигне 100% през 2016 година.

По думите му, освен най-важният ресурс за подпомагане на българското земеделието, схемите за директни плащания се характеризират с изключително висок темп на усвояване на средствата, който през 2013 година е над 99% от цялата сума. Площта за явяване по тази схема се увеличава всяка година, започвайки през 2007 година с около 3.3 млн. хектара, достигайки 3.7 млн. хектара през 2013 година. "Като резултат от схемата за директни плащания имаме увеличаване на обема на обработваемите земи, което е според мен е положителен резултат", обяви Томислав Дончев.
Коментари: 0