България ще иска разсрочено плащане на новите изтребители

След 6 май за САЩ заминава делегация от няколко министерства за преговори

България ще иска разсрочено плащане на новите изтребители
628 ~ 2 мин. четене

България ще настоява за равни плащания на вноски по проекта за нови изтребители. Цената трябва да е фиксираната от парламента, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След Гергьовден в САЩ за преговори ще замине преговорен екип от няколко ведомства. Делегация, включваща представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на икономиката, ще замине на 7 май за Вашингтон за преговори по проекта за нов изтребител.

Дадените им указания са много ясни, заяви Каракачанов, като посочи, че трябва да се придържаме към фиксираната от парламента цена, без това да намалява способностите на самолетите. По думите му изключително важен е и въпросът за бюджетните възможности и начина на плащане. Една или няколко равни вноски, поставили сме принцип подобен на този в Словакия - там е на пет-шест равни вноски, т.е. на няколко равни вноски искаме да се направи, за да може да не ни затрудни изведнъж, независимо, че парите са предвидени, обясни Красимир Каракачанов.

Според министъра еднократно плащане „би затруднило реализацията на други проекти“.

Стойността на проекта за новите изтребители F-16 е 1 милиард и 800 милиона лева.

По проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски войски Каракачанов коментира, че не смее да дава срокове и има много тънкости, свързани с индустриалното сътрудничество и участие на български фирми в проекта. Нещата се забавиха с около 5 месеца, каза министърът, но все пак той очаква развитие.

Офертите по проекта за придобиване на нови патрулни кораби са подадени, но Каракачанов не ги коментира с аргумента, че по тях работи комисия и засега нещата са конфиденциални.

Красимир Каракачанов коментира в отговор на въпрос, че е доволен частично от направеното за армията, като напомни, че за две години заплатите на военнослужещите са били повишени два пъти, започнати са амбициозни проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили, както и проекти за ремонти на съществуващата техника. Доволен съм частично, защото не сме свършили всичко, поясни министърът и добави, че ако имат възможност да продължат с екипа, ще направят и още, сключвайки договори за трите проекта, както и да повишат идната година отново заплатите на военните.. 

Коментари: 0