България ще получи 6 млрд. евросредства през тази година

През икономиката ни ще минат такива пари, каквито не са минавали никога, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Томислав Дончев пред Economic.bg:

България ще получи 6 млрд. евросредства през тази година
132 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
"Като обем плащания, това ще бъде годината с най-много плащания изобщо. Няма да има друга такава година - близо 5 млрд. евро от стария програмен период и да кажем още милиард от новия. Такава акумулация и застъпване на финансиране от два програмни периода не е имало и няма да има". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Economic.bg.

По думите му в началото на годината през българската икономика ще минат такива пари, които не са минавали никога. 

"В конкретика имаме 4 от 7 одобрени проекти по програмите - транспорт, човешки ресурси, добро управление и наука и образование", обясни Дончев.

Той коментира и темата за програмата "Региони в растеж". "Преговорите продължават. Разногласията там идват от факта, че имаме различни концепции за малките градове. Комисията не иска те да се финансират по същия модел, по който се финансират големите градове. Аз мога да приема част от аргументите им, но от друга страна, ако имаме цялото финансиране в 9-10 града, те безспорно ще станат много по-хубави отколкото са сега", каза той. 

Като друг проблем вицепремиерът посочи, че едно такова концентриране на финансирането в малък брой по-големи населени места, ще доведе до това, те да изглеждат все по-добре, за разлика от по-малките градове, които са много. 

"Това от своя страна ще доведе до концентрация на населението в по-големите градове. Ако не инвестираме балансирано и не обръщаме внимание на малките населени места, само ще влошим допълнително тежката демографска картина. Всички знаем, че където няма човешки капитал, няма как да се развие производство", добави Дончев. 

Според него е изключително важно "Региони в растеж" да може да финансира малките населени места. "Не е добра концепция да имаме обезлюдена територия и да имаме само няколко точки, в които е концентрирано всичко. Това не е добре за икономиката ни", категоричен е вицепремиерът.

По отношение на европейското финансиране у нас и в съседна Румъния, той обясни, че разликата е значителна и като обем плащания и като ефект. "Румъния започна да си решава проблемите с европейското финансиране през 2013 г. Мисля, че към момента продължава да бъде на последно място по плащания в Европа", подчерта Томислав Дончев. 

По думите му българските общини трябва да бъдат готови за всичко - като започнем от нови възможности за финансиране до всякакъв вид бедствени и рискови ситуации. 
Коментари: 0