Японски учени с пробив в безжичния пренос на енергия

Екипът е пренесъл 1,8 киловата ток - достатъчно за захранване на електрически чайник

Японски учени с пробив в безжичния пренос на енергия
456 ~ 2 мин. четене

Учени от Японската космическа агенция JAXA, са обявили за важен пробив в безжичния пренос на енергия, пише phys.org.

Следваща стъпка в развитието на интересната технология ще бъде използването й при бъдещите орбитални соларни паркове. Съобщава се, че екипът е пренесъл 1,8 киловата, достатъчно ток за захранване на електрически чайник, на повече от 50 метра (170 фута) до малък приемник, без никакви жици.

Изследователите са осъществили това, като първо преобразуват електрическия сигнал в микровълни, след което го излъчили към отдалечен приемник и накрая ги конвентирали обратно в електронни.

„Това е първият път, когато някой е успял са изпрати силен поток от близо два киловата електрическа енергия чрез микровълни в малка цел, използвайки фино устройство за контрол на насочваното“, спомена говорител на Японската агенция за аерокосмически изследвания JAXA.
JAXA работи по разработването на космически слънчеви енергийни системи в продължение на години казва говорителят.

Производството на слънчева енергия в космоса има много предимства пред това на Земята. В космоса енергията е постоянно на разположение, независимо от метеорологични условия или време на денонощието. Макар че много изкуствени апарати в космоса използват слънчевата енергия като например Международната космическа станция, прехвърлянето на енергията за Земята, за да могат хората да я използват е все още от областта на научната фантастика.

Главното технологично ограничение за реализацията на този тип проекти засега е свързано с трудната доставка на нужното оборудване в орбита, както и невъзможността за предаване на събраната енергия на Земята. Учените, работещи по проекта Space Solar Power Systems, са оптимисти и смятат, че развитието на технологиите за безжичен пренос на енергия на далечни разстояния ще даде практически резултати по някое време след 2040 г.

Бедната откъм енергийни ресурси Япония трябва да внася огромни количества изкопаеми горива. Разбира се, проектът на SSPS е все още по-близо до научната фантастика, отколкото до реализация, но най-новият успех на JAXA изчиства едно от най-големите и най-основните препятствия пред програмата: преносът на енергията от космоса.

Коментари: 0