Милер: България губи €3 млрд. и 6 хил. работни места от спирането на ЮП

Ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток” и газопровод през Турция, казва шефът на Газпром

Милер: България губи €3 млрд. и 6 хил. работни места от спирането на ЮП
България губи инвестиции за 3 млрд. евро от спирането на "Южен поток" плюс приходите от транзита на 18 млрд. куб. м. газ годишно. Това каза в интервю за предаването "Вести в събота" шефът на Газпром Алексей Милер.

Въпросът за спирането на газопровода "Южен поток" е напълно затворен, допълни той, цитиран от световните агенции.
"Ако говорим за България, ситуацията за страната без съмнение не е лесна. Защо? На първо място тя не само губи печалби, но и понася преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани около 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени 6000 работни места", изтъкна Милер. 

Той подчерта, че България е изгубила статута си на транзитна държава, а в момента през територията й преминават транзитно 18 млрд. куб. м. газ за Турция, Македония и Гърция.

"След реализацията на проекта за морски газопровод към Турция, тези пари ще преминават през Турция, а не през България", каза още ръководителят на Газпром. 
 Милер смята, че Европейският съюз направо е подарил на Турция газовото кранче към Европа.

Според него ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток” и газопровод през Турция.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.
Коментари: 0