Българка начело на мисията на МВФ в Атина

Ива Петрова ще води преговорите с гръцкото правителство от страна на фонда

Българка начело на мисията на МВФ в Атина
212 ~ 2 мин. четене
Българката Ива Петрова ще оглави мисията на Международния валутен фонд (МВФ) и ще участва в преговорите с гръцкото правителство в Атина от страна на фонда. 

Новината съобщи  говорителят на институцията Джефри Райс, както и Елена Панарити – съветник на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и участник в групата, която преговаря с кредиторите, предаде Нова телевизия.

МВФ е сред т.нар. "Тройка" кредитори на Гърция, заедно с ЕС и ЕЦБ, които финансираха изпитващата финансови затруднения страна и наложиха строги планове за икономии.

Ива Петрова е завършила Софийската математическа гимназия и УНСС. Започва работа като експерт в БНБ през 1997 година. От 1999 до 2004 година учи макроикономика в Мичиганския щатски университет и получава титлата доктор. Успоредно получава и мастърска степен по статистика. Веднага след завършването Ива Петрова започва работа в МВФ във Вашингтон като икономист. От 2012 година вече е на позиция старши икономист. Участвала е в екипа, който работи по гръцкия дълг.

Гръцките медии определят Петрова като “жената-ястреб” на МВФ. Тя е считана за твърд технократ, почитател на цифрите и човекът, който спря проектите на предишното правителство в законопроекта за 100 вноски.

Съветникът на финансовия министър на Гърция Елена Панарити заяви, че представителите на кредиторите се държат надменно с гръцките преговарящи. По думите ѝ това вероятно се дължи на факта, че предишното правителство не е преговаряло, а е приемало безрезервно техните нареждания. Тя разкритикува приложените в Гърция през изминалите години мерки като хоризонталното орязване на пенсиите и заплатите и посочи, че в действителност не е направено нищо за възстановяването на икономиката. „Освен това трябва да знаете, че прословутият бюджетен излишък през 2014 няма да е в размер на 1,5, а на 0,6 на сто, според новите преценки в Брюксел".

Коментари: 0