Българска компания с отличие на блокчейн състезанието DerivHack 2018 в Лондон

Industria се е състезавала със 140 участници

Българска компания с отличие на блокчейн състезанието DerivHack 2018 в Лондон
3479 ~ 1 мин. четене
Една от четирите награди в блокчейн състезанието DerivHack 2018 на Barclays отиде в ръцете на българската компания Industria. Екипът е имал за задача да създаде приложение за по-добър пазар на деривати по стандартите на световната търговска асоциация ISDA. 

Българският отбор се е състезавал със 140 участници от цял свят и от различни бизнес сектори, сред които банки, платформи, оператори на мрежи и консултантски компании. Всички те се включиха в двудневното събитие, провело се паралелно в Лондон и Ню Йорк. 

Industria се бори в акселератора на Barclays - Rise London, в който си партнира с консорциума R3.  Екипът кандидатства с блокчейн технология, чрез която е разработил успешна имплементация на тъй наречения Common Domain Model (CDM) на ISDA. Въпросният CDM стандарт цели да установи единна норма за предаване на финансови данни. 

Участниците в DerivHack имаха шанса да приложат модела на ISDA, като се възползват от новите технологични възможности, които предоставят DLT и блокчейн. Целта  е била да разрешат предварително зададени случаи на обработка на данните след сключване на сделка. 

„Нововъзникващите технологии като блокчейн и DLT предоставят интересна възможност да се преразгледат обработката на дериватите, след сключване на сделка, за да се постигне качествена промяна в ефикасността на пазара“, коментира Петко Карамочев от Industria. 

Решенията на отборите са били оценени от независими съдии от финансовата индустрия, академичните среди и публичния сектор. Те са е водили от потенциала за приложимост и ефективност на приложенията. Сред имената в журито бяха д-р Кристофър Кларк от University College London и д-р Лий Брейн от технологичния офис на Barclays. 
 
Подкрепи Economic.bg