Българска компания с платформа за улесняване на екипите при масово тестване за Covid-19

COSENSE работи по приложение, което да помогне за бързи масови тестове, използвайки различни масиви от данни

Българска компания с платформа за улесняване на екипите при масово тестване за Covid-19

Снимка: Pixabay

2063 ~ 2 мин. четене

Голяма част от бизнеса в световен мащаб е впрегнал усилия и ресурси в опитите за борба с COVID-19 и осигуряване на средства за тестване на носители, регистриране на нови случаи и защита на екипите, стоящи на първа линия в борбата с пандемията.

Според собствениците на българската компания COSENSE в основата на добрите практики за справяне с COVID-19 по света е масовото тестване на населението. За реализирането на такава кампания, в помощ може да бъде технологично решение, разработено от тях и базирано на изкуствен интелект.

Използвайки информация от РЗИ (поставени под карантина), ЕСГРАОН (граждани в рискова възраст) и МЗХ (лица с рискови заболявания) системата генерира приоритизиран списък от лица, които подлежат на масов скрининг. Посредством мобилно приложение, медицинските екипи посещават адресите, събират данни и тестват рисковите граждани. Разчитайки на технологии за изкуствен интелект, тестването, събирането на нужните данни и обработката на резултатите става за минути.

Как се ползват данните

Пълната информация за тестваните лица: техните лични данни, резултати от проведените бързи тестове и локацията, която те обитават, ще се използва за генериране на цялостна карта на разпространението на вируса. В допълнение ще бъдат откривани модели на разпространение, по-точно формулиране на рискови групи и т.н.

Приложението разкрива много възможности за анализ и извличане на информация (data science), а също и много потенциални предимства, които могат да бъдат в помощ на борбата с вируса, разпространението и ограничаването му. Част от допълнителните му функции целят идентифициране на високорискови зони, статистики за тествани лица, установяване на връзки между заразените и потенциални контакти за тестване.

Пълната картина

Технологичната компания отбелязва, че решението може да бъде интегрирано в националната информационна платформа, която беше представена преди дни.

Собствениците на компанията COSENSE вярват, че подобно приложение не само ще помогне в придобиването на комплексна визия за мащаба на епидемията у нас, но и може да ограничи потенциалното ѝ разрастване. То би било от полза за прилагане на по-засилени мерки в „горещите“ зони на епидемията и да бъде от полза за съкращаване на времето за реакция от страна на националния щаб за борба с коронавируса.

Подкрепи Economic.bg