Българската икономика получи рекордните 25 млрд. лв. от износ

Сумата е постигната за шест месеца, докато десет години по-рано не е стигаше и за 12 месеца

Българската икономика получи рекордните 25 млрд. лв. от износ
Износът се очертава като основен двигател на българската икономика през 2017 г. За първите шест месеца на годината фирмите износителки са продали продукция на обща стойност 25 млрд. лв. Подобна сума за такъв период не е регистрирана никога, а до 2007 г. такава стойност не можеше да се постигне и за 12 месеца.

От началото на годината всеки пореден месец статистиката отчита постоянно нарастване на износа спрямо предходната година, като в повечето месеци процентът бе двуцифрен. Подобна беше ситуацията единствено през 2010 и 2011 г., но тогава българският експорт се възстановяваше от рязкото потъване през кризисната 2009 г.

Значителен принос към ръста на стойностния обем на българския износ имат цените на суровините, металите и петрола. Но данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че нарастване има и при обемите на продажбите навън. Още по-добра новина е, че увеличение има при машините и оборудването, както и при други готови продукти, произведени от българските фирми и даващи по-висока добавена стойност към икономиката.

НСИ предоставя подробна разбивка на износа към юни само за държавите извън Европейския съюз. Според тези данни стойността на износа на петролни продукти скача с 22%. Този ръст се дължи на по-големи изнесени количества, а не на по-висока цена на горивата. Историческа справка показва, че цената на петрола сорт Брент, който е определящ за нашия регион, е почти една и съща през юни тази и миналата година.
Коментари: 0