Български кораб се включва в операцията на НАТО

Участващите в операцията сили извършват наблюдение и контрол на корабоплаването

Български кораб се включва в операцията на НАТО

Български кораб клас "Фрегата" ще участва в операцията на НАТО за морска сигурност „Sea Guardian“ в Средиземно море, реши правителството по време на редовното си заседание. 

На срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли беше взето решение антитерористичната операция по чл. 5 от Вашингтонския договор „Active Endeavour“ да се трансформира в операция на НАТО за морска сигурност под името „Sea Guardian“. 

Причините за трансформацията са трайно променената среда на сигурност в Средиземно море и необходимостта от адекватен отговор на новите предизвикателства. Изпълняваните в операцията задачи са свързани с поддържане на информационна осведоменост в Средиземно море, осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.

Българското участие в операцията е израз на нашата солидарност и активен принос към усилията на НАТО за гарантиране сигурността на морската среда в региона.

Коментари: 0