Българските общини са начело в ЕС по спечелени ваучери за безплатен интернет

54% от кандидатурите в инициативата WIFI4EU са одобрени

Българските общини са начело в ЕС по спечелени ваучери за безплатен интернет
Инициативата за безплатен безжичен интенет на публични места в Европейския съюз (ЕС) WIFI4EU е в разгара си, а българските общини се очертават сред тези с най-голяма успеваемост по спечелени ваучери. 54% от кандидатствалите са били одобрени за финансиране, стана ясно от думите на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. 

В тура, стартирал на 7 ноември, успешно са кандидатствали 209 общини, като от тях финансова помощ ще получат 113. Тези общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца. За това време те ще трябва да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. 

Общият брой на всички европейски общини, спечелили ваучери сега, е 2 800. Спечелилите общини покриват географски всички страни и региони на ЕС, в това число големи и развити, малки и бедни. 

Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет, ще се радват на по-добри комуникации и нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС“, коментира Мария Габриел. По думите ѝ подобряването на свързаността в ЕС е поредната и ключова стъпка от стратегията за изграждането на единен цифров пазар. 

Целта на WIFI4EU е не само да има свързаност на отделните хора, но и да помогне за културния и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини в платформата ще станат част от една общност и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. Голямата цел на ЕС е чрез подобряването на интернет връзката да стимулира услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания. 

Сега предстои да бъдат подписани споразуменията със спечелилите общини, като след това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години. Общият обем на средствата е 120 милиона лева, като се очаква над 8 хиляди общини да се възползват от схемата. До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват, като в началото на януари 2019г. Ще бъде отворена нова покана.
Коментари: 0