Приемат ли по (не)успех в елитните гимназии?

Разследването на БНТ гледайте тази неделя в „Частен случай“

Приемат ли по (не)успех в елитните гимназии?

Снимка: БНТ

„Мамо, какво значи парашутист, какво значи връзкар?“ - питат 11-годишни деца след като става ясно, че в класа им в Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив са записани ученици с драстично по-нисък бал. Други остават извън училището, въпреки че имат по-високи резултати от новозаписаните. Подобни случаи са регистрирани и в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Наредба №10 от 1.09.2016 г., издадена от министъра на образованието и науката, определя организацията на дейностите в училищното образование. Въпреки че нормативният акт би трябвало да гарантира държавен образователен стандарт, вратички в наредбата позволяват в елитни гимназии, в които се влиза след тежки изпити и състезания, да бъдат премествани деца с ниски резултати.

Защо балът няма значение? – отговор от институциите търсят журналистката Мая Димитрова и операторът Кристиян Минчев в „Частен случай“ в неделя (9 декември) от 8:45 часа по БНТ1. Разследването на БНТ поставя въпросите за равния старт в живота, за властта на влиятелни родители и за неочаквания урок, който получават учениците.

Продуцент на поредицата е Весела Смилец, а своите сигнали можете да изпращате по електронна поща на адрес: chasten@bnt.bg.

Коментари: 0