Българското ViruSafe е достъпно и за чужди правителства

Приложението вече е интегрирано с централизирания регистър COV.ID

Българското ViruSafe е достъпно и за чужди правителства
2318 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Приложението ViruSafe, предоставено на българското правителство за борба срещу коронавируса, е достъпно за полазване и от всяка друга държава. Това потвърдиха пред Economic.bg от компанията ScaleFocus, разработила апликацията. 

“ScaleFocus е готова да предостави приложението безвъзмездно на всяко правителство, което има нужда от него – кодът е отворен (Open Source) и достъпен за всеки, който иска да го ползва, или дори развие в следващи версии”, коментира Радослав Гайдарски, главен директор “Customer Success” в ScaleFocus. 

По думите му: “Запитвания засега не се пристигали при нас”.

Заедно срещу COVID-19 

Мобилното приложение ViruSafe е налично за изтегляне от Google Play и App Store от седмица насам. То е плод на инициативата български софтуерни компании да подадат ръка на властите в момент на криза. Разработчикът предостави апликацията на българското правителство и респективно на здравните власти срещу символичната сума от 1 лев. 

Целта на мобилното приложение е да помогне за съставянето на по-пълноценна и цялостна картина за разпространението на COVID-19. Гражданите ще могат да споделят данни за здравословното си състояние със своите лични лекари. От друга страна обаче до тях достъп ще имат и компетентните органи в лицето на Националния оперативен щаб, Министерство на здравеопазването, регионалните здравни инспекции, които имат поглед предимно върху по-тежките случаи. 

Предвидена е и функционалност, която да изпраща нотификации, ако човек е бил в близост до друг потребител със симптоми. 

Междувременно SAS и Software Group лансираха платформа COV.ID – национален централизиран регистър на случаите с COVID-19 в България, чиято цел е да помогне за намаляване на разпространението на коронавирус. Системата вече е интегриран с географската информационна система в мобилно приложение ViruSafe за граждани.

COV.ID дигитализира събирането на лични и медицински данни от институции, работещи със случаи на COVID-19, като регионални здравни инспекции, гранична полиция, МВР, общопрактикуващи лекари, болници, лаборатории и общини. Платформата обработва данните по структуриран и сигурен начин, като дава на специализираните държавни институции информация в реално време. 

Подкрепи Economic.bg