Bank of England намекна за неприятна изненада за инвеститорите

Финансовата институция обаче е готова да изчака повече информация за вътрешното потребление във Великобритания

Bank of England намекна за неприятна изненада за инвеститорите

Снимка: Wikimedia

704 ~ 1 мин. четене
Английската централна банка намекна, че пазарът подценява прогнозата за незначително повишаване на лихвените проценти през следващите три години, ако процесът по излизането на Великобритания от ЕС протича гладко, пише Bloomberg.

Представители на Bank of England коментират, че инфлацията ще е по-висока от поставената 2-процентна цел и че през 2021 г. ще се повиши, ако дотогава финансовата институция направи само едно повишение на лихвите с 0.25%, каквито са очакванията на инвеститорите в момента.

Чрез редица оптимистични прогнози политиците повишиха очакванията си за растеж и заявиха, че безработицата ще продължи да се понижава,а икономиката ще генерира повече излишък, отколкото се предполагаше първоначално. Все пак по време срещата на представителите на банката е станало ясно също, че финансовата институция няма да бърза да повишава лихвите незабавно.

„Показателите от индикаторите за вътрешно генерираната инфлация остават смесени и цената да се изчака повече информация ще е сравнително ниска“, гласяло е едно от изказванията по време на срещата.

Новите прогнози на Bank of England са първите, след като крайният срок за излизането на Великобритания от ЕС беше отложен до 31 октомври. Британската икономика изпитва затруднения заради несигурността около Brexit, подари което тази година инвестициите в Обединеното кралство се понижават. Именно затова таймингът и начинът, по който ще се реализира Brexit, остават най-важните фактори при прогнозите на банките и инвеститорите.
Коментари: 0