Банка \"Виктория\" има достатъчно ликвидност, за да работи

Продаден е кредитният портфейл, който \"ангажира по-висок разход\"

Банка \
Дъщерната на КТБ търговска банка "Виктория" има достатъчно ликвидност, за да изпълнява дейностите по лиценза си. Това съобщават за "Хоризонт" от БНБ. Оттам уточниха, че от банката са изтеглени 100 млн. лева на вложители, но това не пречи на дейността й. От днес "Виктория" не е под специален наздор.

Вложителите имат достъп до парите си от 12 декември, като към онзи момента разчетите показваха, че общата сума на вложенията е 160 млн. лева. За да бъдат осигурени всички средства, квесторите на банката подготвиха продажбата на част от кредитния й портфейл, с което набавиха около 180 млн. лева. От БНБ уточниха, че е продаден кредитният портфейл, който "ангажира по-висок разход", както и поддържането на по-широка клонова мрежа.

За първите два дни от момента, в който вложителите имат достъп, са изтеглени 100 млн. лева, но след това работата с клиентите се е нормализирала и към момента банката разполага с ликвидност, за да изпълнява всички дейности според лиценза си. Новото ръководство на банката, което са очаква утре да бъде вписано и в Търговския регистър, ще фокусира продуктите на банката основно върху корпоративен бизнес и средни предприятия.

Дъщерната на КТБ банка беше под специален надзор за максималния срок от шест месеца, като бе поставена под него два дни след банката - майка. Още при първите проверки от БНБ подчертаха, че "Виктория" е жизнеспособна банка.
Коментари: 0