Банките тотално преобърнаха прогнозите си за турската лира

Валутата приключва най-тежката си седмица от валутния колапс през лятото на 2018 г.

Банките тотално преобърнаха прогнозите си за турската лира

Снимка: БТА

45977 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Да правиш прогнози на развиващите се пазари винаги е било трудна работа, а когато става въпрос за Турция това вече е почти невъзможно. Тази седмица инвестиционните банки една по една се отказаха от очакванията си за устойчив ръст на турската валута, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни ръководителя на централната банка.

Повечето от последните им прогнози лежат единствено на предположения и на минали кризи като ориентир. Въпреки че новият гуверньор на централната банка Шахап Кавчиоглу се ангажира да осигури ценова стабилност, анализаторите смятат, че той вероятно ще изпълни желанията на Ердоган и ще започне да понижава лихвените проценти в даден момент. Историята показва, че това би закопало лирата още по-надолу.

Анализаторите са единодушни, че турската валута ще продължи да поевтинява: Societe Generale SA, Commerzbank AG и Rabobank смятат, че тя ще загуби около 20% от моментната си стойност. Според Commerzbank в края на година е възможно 1 долар да достигне 10 лири. Откакто Ердоган уволни предшественика на Кавчиоглу в събота, валутата поевтиня с около 15%.

Лирата е и една от малкото валути на развиващите се пазари, които падат в петък. Към 13:30 ч. българско време тя отстъпва с 1.5% спрямо долара и 1 долар се търгува за 8.0529 лири. Това тласка валутата към седмично отстъпление от почти 10%, най-рязкото обезценяване след валутния колапс през август 2018 г.

Финикс Кейлън, директор на отдела за стратегия за развиващи се пазари на SocGen, предвижда сценарий, при който лирата ще потъне през следващите месеци с между 20 и 40%, което в крайна сметка ще принуди политиците да се намесят с „агресивни политически действия“.

Лондонският макростратег в Coex Partners Ltd. Хенрик Гюлберг, който изучава историята на лирата от 2011 г., прогнозира спад до 9.25 за долар през следващите шест месеца, като в този момент централната банка ще повиши лихвите.

Според Goldman Sachs лирата ще достигне 8.50 в рамките на един месец, преди да се обезцени със сходни темпове като инфлацията, което би предполагало нива от около 9.10 до 9.20 за долар в следващите 12 месеца.

Коментари: 0