Банките у нас спечелиха над 1.28 млрд. лв. до декември

Кредитите, отпуснати на граждани и фирми, се повишават

Банките у нас спечелиха над 1.28 млрд. лв. до декември

За първите единадесет месеца на 2016 г. банките у нас спечелиха 1.28 млрд. лв., показват данни на Българската народна банка (БНБ). Това е с 352 млн. лв. повече спрямо същия период година по-рано.

През ноември привлечените депозити в банковата система нарастват, като същевременно ликвидната позиция остава стабилна. В края на месеца коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 37.94%.

Само за месец депозитите са се увеличили с цели 850 млн. лв. и в края на ноември възлизат на 77.7 млрд. лв. Повишението се дължи основно на новите влогове на фирми и домакинства, които нарастват съответно с 540 млн. лв. и 370 млн. лв. Повече депозити са отчетени и от сектор „Държавно управление“. Те нарастват с 38 млн. лв. спрямо октомври. Намаление с 45 млн. лв. има при влоговете на кредитни институции, а спестяванията на други финансови предприятия се стопяват с 54 млн. лв.

Кредитите, отпуснати на граждани и фирми, се повишават с 287 млн. лв. спрямо октомври. От тях 195 млн. лв. са заемите за нефинансови предприятия, а 92 млн. лв. за домакинства.

Статистиката показва, че от началото на годината трезорите са отписали кредити за 678 млн. лв. Една от причините е, че заради стрес тестовете и прегледа на активите родните банки бяха принудени да отпишат несъбираемите вземания.

Активите на банковата система нарастват през ноември 2016 г. с 1% до 91.5 млрд. лв.

Коментари: 0