Барак Обама на историческо посещение в Куба

Той е първият президент на САЩ, посетил Куба в последните 88 години

Барак Обама на историческо посещение в Куба
3938 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Президентът на Съединените американски щати Барак Обама пристигна в Куба на историческо посещение. Той се срещна с персонала на новооткритото американско посолство в кубинската столица Хавана. Държавният глава на САЩ приветства „историческата възможност“ за загърбване на датиращата от Студената война вражда с Куба. Обама е първият президент на Америка, посетил Куба в последните 88 години.

При пристигането си американският президент заяви, че отварянето на американско посолство означава по-ефективни опити за подкрепа на ценностите и интересите и по-добро разбиране на притесненията на кубинския народ. „Това е историческо посещение и историческа възможност“, отбеляза Обама.

„Също както голяма част от американците, аз познавам изолацията, която съществува между двете правителства. Роден съм през 1962 г. – годината на Операцията в залива на прасетата. Година по-късно Студената война – конфронтация над Куба доведе света възможно най-близо до ядрена война“, припомня Обама във Фейсбук профила си.

„Докато десетилетията отминаваха, липсата на доверие между Куба и САЩ e резултат на мъката на двата народа, включително кубинските американци, много от които са преживели десетилетия, отделени от своите родина и близки. Дойдох в Хавана, за да подам ръка за приятелство с кубинския народ“, заявява още американският президент. И добавя: „Тук съм, за да заровя последния остатък от Студената война в Америка и да създам нова зона от разбиране, за да помогна в подобряването на живота на кубинците“.

Обама пише още, че продължава да има огромни разлики между двете правителства. "Кубинците и американците имат много общо - нашите култура и страсти, надежди за бъдещето. Да не споменаваме бейзбола“, добавя държавният глава на САЩ.

В изявлението си Обама заявява увереност относно работата между двете страни и смята, че това е нов път към прогрес и за двата народа.

Подкрепи Economic.bg