Барак Обама: САЩ разгромяват \"Ислямска държава\"

Не успяхме да предотвратим конфликта в Ирак

Барак Обама: САЩ разгромяват \
3872 ~ 1 мин. четене
Американският президент Барак Обама заяви, че страната му разгромява терористичната групировка "Ислямска държава". Коментарът е по повод успеха на националната сигурност при неговото управление, предаде ABC. 

"Нито една чуждестранна организация не е планирала и извършила атака на наша територия през последните осем години. И това не е защото те не опитаха", каза Обама по време на реч във военновъздушна база "Макдил" в щата Флорида. 

Той призова за изграждане на коалиции, за да се продължи успеха на бойното поле. П
резидентът не спомена името на новоизбрания държавен глава Доналд Тръмп, но ясно адресира своя приемник, който предстои да изложи своя собствена антитерористична стратегия.

"Вместо да предлагаме фалшиви обещания, че можем да унищожим тероризма, пускайки още бомби или изпращайки още и още войници или ограждайки се от останалата част на света, ние трябва да гледаме в перспектива на терористичната заплаха“, заяви Обама, цитиран от Фокус.

Преди да напусне президентския пост американският държавен глава заяви, че конфликтът в Ирак и атаките на местни терористи не са могли да бъдат предотвратени от неговата администрация. Той добави, че е изградил международна коалиция срещу ИДИЛ, вместо да дислоцира американски военни на място. 

Обама каза още, че правителството на Ирак не е дало на американската армия правните защити, които са й били нужни, за да остави военните си там. 

"Дори и войниците да бяха останали, Америка не можеше да обърне силите, които са спомогнали за появата на "Ислямска държава", отбеляза Барак Обама.
Подкрепи Economic.bg