Бърз тест за коронавирус за $1 може да промени ситуацията

Той ще може да бъде направен вкъщи за 10 минути и няма да има нужда лаборатория

Бърз тест за коронавирус за $1 може да промени ситуацията

Снимка: БТА

15349 ~ 2 мин. четене

Нов, бърз тест може да съкрати значително времето за установяване на наличие на коронавирус до 10 минути, пише Bloomberg. В момента базираната във Великобритания компания за производство на диагностика Mologic и сенегалската фондация за проучвания Institut Pasteur de Dakar работят по създаването му. Той ще е готов до три месеца и масовата му употреба ще помогне на света за овладяването на пандемията.

Тестът ще може да бъде направен вкъщи и няма да има нужда от електричество или лаборатория. Бързият му резултат ще позволи на заразените да започнат по-ранна карантина и да получат достъп до медицински грижи.

„Това, което искаме, е по-бърз, по-евтин тест за потвърждение дали има огнище на заразата, за да го задържим преди да стане по-голямо“, заяви Розана Пилинг, председател на изследванията за диагностика в лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, което също е партньор в създаването на новия тест. „Африка притежава този лукс, тъй като може да създаде по-евтини тестове в сравнение с Европа и Северна Америка“.

Използвайки технологията от домашни тестове за бременност и малария, комплектите могат да бъдат готови за продажба до юни. Цената им ще е по-малко от 1 долар на брой. Те ще се произвеждат в Сенегал в diaTropix, новопостроено съоръжение за производство на диагностика, ръководено от директора на Institut Pasteur de Dakar, Амаду Алфа Сал, който ръководи обучение на целия континент за тестване на коронавирус.

За създаването на новия тест Mologic получи безвъзмездно финансиране от 1.2 млн. долара от 46-милионния пакет за превенция и проучвания на правителството на Великобритания.

Настоящият тест

Настоящите тестове за Covid-19, известни като PCR тестове, откриват генетичния материал на патогена при лабораторен процес, който може да отнеме няколко часа и струва над 400 долара в някои частни лечебни заведения.

Откакто мистериозната болест се появи в Китай в края на миналата година, повече от 150 хил. души са заразени по целия свят, разрушавайки части от световната икономика, докато страните блокират градовете си и забраняват пътуването. САЩ с достатъчно ресурси и медицински технологии попаднаха под обстрел от критики за бавните си тестове на фона на скока в случаите. Това принуди Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) миналата седмица да издаде спешно разрешение за внедряване на теста за коронавирус, разработен от швейцарския производител на диагностика Roche.

Mologic и Institut Pasteur de Dakar имат съвместен капацитет да произвеждат 8 млн. теста годишно и планират да ги продават директно на правителствата в Африка, Глобалния алианс за ваксини и имунизация и Сетовната здравна организация, заяви Джо Фичет, медицинки директор на Mologic.

Компанията се стреми да придобие производствена база, която да произвежда допълнителни 20 млн. теста годишно, първоначално в САЩ и по-късно в Африка.

Коментари: 0