Башар Асад обясни защо Турция свали руския самолет

Той обвини Запада в подкрепа на тероризма

Башар Асад обясни защо Турция свали руския самолет

Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия, които не са в полза на Турция, принуди страната да свали руския бомбардировач Су-24, заяви сирийският президент Башар Асад.

"Мисля, че (инцидентът с руския самолет) е демонстрация, на това, че Турция е твърде нервна и не може да приеме факта, че участието на Русия промени баланса в силите на сирийския терен", - заяви Асад в интервю за чешка телевизия.

Той подчерта, че подобно поведение на Турция няма да промени намеренията на Русия в Сирия да продължи борбата срещу тероризма. "Войната срещу тероризма продължава. Руското участие и подкрепа само ще растат. Те винаги са мощни и няма да отстъпят, каза още сирийският президент.

Асад коментира също, че тези бойци в Сирия, които се борят срещу правителствените войски ще бъдат помилвани, ако свалят оръжията и не участват в никакви престъпления.

По думите му, той е готов да си сътрудничи с въоръжените опозиционни групи, при условие, че те ще променят позицията си. "Ако те искат да променят позицията си, разбира се, ние сме готови да работим с тях - каза той.

Асад обвини Запада в подкрепа на тероризма. "Ако наистина възнамеряват да се борят срещу тероризма и да го унищожат, ще трябва да спрат доставките на оръжия за терористи, тяхното финансиране и пристигането на потенциални екстремисти. Тези потоци са основно през Турция с подкрепата на Саудитска Арабия и Катар. Това трябва да бъде първата стъпка в борбата тероризма "- категоричен бе сирийският президент.

Той потвърди, че в случай на поражение срещу терористичните групировки, ще има възможност за откриване на демократичните избори и че е готов да напусне президентския пост, както заяви по-рано. Въпреки това, Асад отбеляза, че в настоящата ситуация това е невъзможно.

"Разбира се, сега, по време на война, не мога да кажа, че напускам поста си поради някаква причина, в този случай ще бъда предател. Но ако има избори, решението ще бъде на сирийския народ. Ако той иска да остана държавен глава, аз съм щастлив, ако не искате - с удоволствие ще подам оставка"- каза още Башар Асад.

Коментари: 0