Bayer предложи 62 млрд. долара за Monsanto

Ако обединението стане факт, това ще бъде най-голямата компания в агробизнеса

Bayer предложи 62 млрд. долара за Monsanto

Германският фармацевтичен концерн Bayer предложи 62 млрд. долара за американската агрокорпорация Monsanto, пише в. Die Welt.

Офертата беше официално предложена в понеделник и ако бъде приета, то сливането ще доведе до създаването на най-големия доставчик на пестициди в света.

Bayer предлага по 122 долара за акция на Monsanto изцяло в кеш. Предложението е написано на 10 май и беше обявено от базираната в Леверкузен компания днес.

Това е премия от 37% спрямо цената на затваряне на книжата на Monsanto от 9 май. Сделката ще се финансира чрез комбинация от дълг и дялов капитал, като около 25% от стойността ще се осигури чрез продажбата на акции на съществуващи акционери.

С придобиването на американската компания, германският концерн, който възнамерява да се съсредоточи повече върху разделението на фармацията и земеделието, ще се превърне в най-големия агрохимически производител в света.

Сделката предлага „убедителна възможност за Bayer да се превърне в глобален лидер в производството на семена и средства за защита на селскостопанските култури”, съобщиха от компанията.

В резултат на обединението, до 3 години печалбата на коцерна може да отбележи ежегодно повишение от 1,5 млрд. евро.

Monsanto от години търпи критики заради своите генетично модифицирани продукти. Американската компания произвежда най-широко използваният хербицид в света – Roundup, съдържащ спорната съставка глифозат. В Германия убиецът на плевелите се използва с около 40% от насажденията.  

Коментари: 0