БДЖ вдига заплатите със задна дата

Основното възнаграждение на персонала в момента е около 700 лв.

БДЖ вдига заплатите със задна дата

Закъсалите финансово Български държавни железници вдигат заплатите на голяма част от експлоатационния персонал, съобщава OFFNews, позовавайки се на свои източници от жп компанията.

Любопитното в случая е, че предложението за новите по-високите възнаграждения не идва от синдикалните организации, а от ръководството на холдинга.

Причината е, че в момента основното възнаграждение на машинистите – най-отговорната работа в БДЖ, е 697 лева. Върху тях се начисляват часове за извънреден труд, бонуси за храна и други, но пак доходът им обикновено не надхвърля 1000 лева.

Частните жп компании у нас обаче са доста по-щедри. Те привличат машинисти срещу около 1500 лева, което силно ограничава възможностите на БДЖ да задържи добрите специалисти.

Именно за машинистите предложението на ръководството на жп превозвача е за най-голямо увеличение. Основното им възнаграждение трябва да стане 800 лева и то със задна дата  от 1 септември 2016 г.

От същата дата се очаква да бъдат актуализирани заплатите на общо 26 различни експлоатационни длъжности в железопътния превозвач. Между 50 и 100 лева се предлага да бъдат увеличени заплатите на началник влакове, кондуктори, стрелочници, маневристи, помощник-машинисти и други.

Споразумението за новите възнаграждения в БДЖ се очаква да бъде подписано следващия вторник. Така за 20 септември – Денят на локомотивния машинист, служителите на жп компанията ще се радват на по-високи заплати.

Коментари: 0