Бедните страни не се справят с COVID и това ще струва $4.5 трилиона

Международният валутен фонд призовава богатите държави да помогнат с ваксинационните кампании в развиващите се страни

Бедните страни не се справят с COVID и това ще струва $4.5 трилиона

Снимка: БТА

324 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Световната икономика рискува да загуби 4.5 трлн. долара, тъй като по-бедните страни не могат да се справят с овладяването на пандемията, За това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от The Guardian.

Призовавайки богатите страни да предприемат спешни действия, споделяйки поне 1 млрд. ваксини с развиващите се страни, базираният във Вашингтон фонд заяви, че разликата между бедните и богати икономики се е увеличила по време на пандемията и има риск бездната да стане още по-голяма през следващата година.

Бързото пускане на ваксини на пазара подобри икономическите перспективи в по-богатите страни, докато липсата на ресурси за подобряване на нивата на ваксинация и подпомагане на отварянето на техните икономики намали темповете на растеж в страните с ниски доходи.

Докладът на МВФ за състоянието на световната икономика показва, че новите варианти на коронавирус ще изтрият 4.5 трлн. долара от глобалния БВП до 2025 г., като има потенциал две трети от тези загуби да бъдат отчетени в страни със средни и ниски доходи.

МВФ заяви, че финансовите пазари могат да изпаднат в паника, ако забележат, че кризата не се контролира и да ограничат кредитирането и инвестирането, което ще намали потенциала за растеж в продължение на много години.

 „Влошената пандемия и затягането на финансовите условия биха нанесли двоен удар на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики и сериозно ще забавят възстановяването им”, заявява главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

Глобалният БВП е спаднал от пика си от 87.6 трилиона долара през 2019 г.  до 84.7 трлн. долара миналата година, което означава, че загуба от 4.5 трилиона долара за четири години ще отнеме 1.3 процентни пункта от годишния растеж на БВП в света.

През последните месеци МВФ се присъедини към Световната здравна организация, Световната банка и Световната търговска организация, призовавайки за по -широко разпространение на ваксини в развиващия се свят.

В доклада се казва, че близо 40% от населението в развитите икономики е напълно ваксинирано, в сравнение с 11% в развиващите се пазарни икономики и малка част от развиващите се страни с ниски доходи.

 „Необходими са многостранни действия, за да се осигури бърз световен достъп до ваксини, диагностика и терапия. Това ще спаси безброй животи, ще предотврати появата на нови варианти и ще добави трилиони долари към глобалния икономически растеж“, пояснява Гопинат.

Последното предложение на МВФ за прекратяване на пандемията си поставя за цел да ваксинира най-малко 40% от населението във всяка страна до края на 2021 г. и поне 60% до средата на 2022 г. на цена от 50 млрд. долара.

„В края на юни 2021 г. темпът на ежедневните глобални ваксинации възлизаше на около 40 милиона дози на ден, като само Китай представляваше повече от 20 милиона от тези дневни дози. Страните с високи доходи представляват 7 милиона дози на ден. За разлика от това, в страните с ниски доходи се прилагат по-малко от 100 000 дози на ден“, се казва в доклада.

В него се казва още, че доставките на ваксини до страните с ниски и по-ниски средни доходи трябва да се увеличат рязко, за да се постигнат целите на предложението.

Според прогнозите си МВФ заяви, че глобалната икономика все още е на път да нарасне с 6% през 2021 г. Той обаче предупреди, че линиите на разломи се разширяват между богатите и бедните страни - с драматични резултати за формата на икономическия отпор от COVID-19.

Въпреки непроменената глобална прогноза, фондът подобри прогнозите си за растеж за 2021 г. за напреднали икономики с 0.5 процентни пункта, но ревизира намалението на прогнозите си за развиващите се страни с 0.4 процентни пункта.

През следващата година МВФ очаква перспективите да се подобрят от предишната си прогноза за глобален растеж от 4.4% до нова прогноза от 4.9%. Този темп на растеж обаче ще бъде белязан и от по-силни резултати от развитите икономики и по-бавен темп на растеж сред повечето нововъзникващи пазари и развиващите се икономики.

Темпът на растеж на Обединеното кралство през тази година беше повишен от МВФ до 7% за 2021 г., най-високият в развития свят заедно със САЩ. Очаква се икономиките на Германия, Италия и Франция да се разширят съответно с 3.6%, 4.9% и 5.8%.

Гопинатх каза, че много страни вече претърпяват неуспехи в плановете си за икономическо съвземане, след като ударите на нови COVID вълни продължават. Сред тези страни са Индия, Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Междувременно МВФ понижи прогнозата си за Китай през 2021 г. с 0.3 процентни пункта, след като Пекин намали публичните инвестиции и общата фискална подкрепа. Фондът подобри прогнозите си за растеж за Великобритания с 1.7 процентни пункта до 7% през 2021 г.

Подкрепи Economic.bg