БЕХ ще спасява държавните мини с нови 55 млн. лв.

"Мини Марица-изток" получава втора финансова инжекция през тази година

БЕХ ще спасява държавните мини с нови 55 млн. лв.

Снимка: Красимир Свраков

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще спасява държавните мини с нов заем от 50 млн. лв. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова след среща с представители на комплекса и синдикатите.

„БЕХ ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева за функциониране на „Мини Марица-Изток и 5 млн. лв. за работниците и служителите за актуализиране на техните възнаграждения“, заяви Петкова, добавяйки, че тези мерки ще дадат възможност на държавните мини да функционират нормално.

Тези мерки ще дадат много добър резултат за устойчивото развитие на комплекса „Мини Марица-Изток“, категоричен е енергийният министър.

Днес се очаква БЕХ да вземе решение за параметрите на заема, като той няма да е безлихвен, коментира още Петкова. 

Мерките на правителството идват само половин година, след като БEX cпacи „TEЦ Mapицa Изтoĸ 2“, yвeличaвaйĸи c 597 млн. лв. ĸaпитaлa нa тoплoцeнтpaлaтa чpeз пpeoбpaзyвaнe нa дълг.

„Тези 50 млн. лв. ще вържат бюджета на мината“, допълни президентът на КНСБ Пламен Димитров, обещавайки, че „парите ще отидат там, където трябва, а няма да бъдат откраднати". Според Димитров от две години и половина не е имало увеличение на заплатите на работещите в комплекса.

Според Петкова правителството ясно е декларирало заявката си за развитието на въгледобива. „Ясно е посочено, че България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат енергия от въглища до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.“

На срещата ѝ със синдикатите са обсъдени основни акценти от енергийната стратегия и сектора, мястото и ролята на въгледобива и централите.

Коментари: 0