Белгийските власти оставиха на свобода Карлес Пучдемон

Той се предаде сам след заповедта за арест от Мадрид

Белгийските власти оставиха на свобода Карлес Пучдемон

Снимка: БТА

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон се предаде на властите в Белгия, след като Испания издаде нова заповед за ареста му. По-късно той бе освободен от белгийските власти, предадоха световните медии.

Пучдемон доброволно е отишъл с адвокатите си и е обсъдил с белгийските власти новата заповед за ареста му след постановените присъди срещу 12 други сепаратистки лидери. 

"Явих се пред съдията и той заяви, че няма нужда от плащане на гаранция за освобождаването ми", обясни Пучдемон, като подчерта, че няма право да напуска страната без да уведоми властите. 

По думите му това е началото на процеса в рамките на белгийската правосъдна система, който ще приключи с решение за заповедта за арест. Бившият премиер на Каталуния се противопоставя на всякакви опити да бъде екстрадиран в Испания и отхвърля заповедта за арест. 

Припомняме, че Карлес Пучдемон и други лидери на сепаратисткото движение организираха референдум, с който се опитаха да отделят Каталуния от Испания. Той беше определен като незаконен от испанското правителство и през октомври 2017 г. те избягаха в Белгия, след като бяха призовани да се явятв съда и да отговарят за действията си. 
Коментари: 0