Белгия очаква нови атентати

Страната подготвя разширяване на военната офанзива в Сирия и Ирак

Белгия очаква нови атентати

„Трябва да очакваме нови атентати в дългосрочен план”, заяви ръководителят на белгийското контраразузнаване Як Рас в лекция пред студенти, предадоха местни медии.

По думите му в обществото се очертава ново поляризиране и настройване срещу мюсюлманската общност, макар белгийските джихадисти да представляват незначително малцинство.

Въпреки твърденията на правителството, от 2011 г. насам бройката на присъединяващите се към Ислямска държава” (ИД) белгийски граждани остава стабилна на месечна основа. От Белгия произхождат най-много чуждестранни бойци в редиците на ИД на глава от населението.

От началото на миналата година белгийските власти разработиха редица закони срещу тероризма, но е спорно дали постигат желания резултат.

До края на месеца белгийското правителство ще приеме решение за изпращане на изтребители, които да бъдат включени в операцита срещу ИД в Сирия. То ще подлежи на утвърждаване от парламента.

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс е посетил вчера белгийските военни в Багдад и е уточнил, че тяхната мисия ще бъде разширена. Белгия участва в международната коалиция срещу ИД от миналата година, но досега нанасяше въздушни удари само по цели на ИД в Ирак.

На този фон вчера белгийски съд осъди задочно 26 джихадисти, сред които и самовзривилия се при атентатите от 22 март на летището в Брюксел Наджим Лашрауи. Макар и мъртъв, той е осъден на 5 години лишаване от свобода. Съдът е оправдал 4 от 30-те подсъдими за терористична дейност, сред които един имам.

Коментари: 0