Без реформа вдигането на здравната вноска няма да има ефект

Държавата първо да изпълнява собствените си задължения, подчертава Димитров

Иван Димитров, Български пациентски форум:

Без реформа вдигането на здравната вноска няма да има ефект

Снимка: БГНЕС

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Без реална реформа и с 20 процентни пункта да се увеличи здравноосигурителната вноска, няма да има никакъв ефект“, заяви Иван Димитров от Български пациентски форум в ефира на БНТ по повод предложението тя да нараства с 1 пункт годишно до 12%.

Според него държавата първо трябва да започне да изпълнява напълно задълженията си, да работи за по-висока събираемост и едва тогава да търси ръст на приноса на обществото в системата. Напомняме, че хроничен проблем във финансирането на здравеопазването е неизпълнението в пълен размер на задълженията на бюджета за социалните групи, за които би трябвало да плаща осигурителни вноски.

Димитров подчерта, че заминаването на лекари в чужбина е проблем за системата, но в същото време страната напускат и пациенти и е необходима справедливост за хората, поемащи финансирането на сектора. „Трябва да е, че парите отиват по предназначение“, допълни той.

От своя страна д-р Димитър Петров от Българския лекарски съюз защити предложението на организацията с мотива, че българите отделят най-нисък дял от доходите си за здравно осигуряване в рамките на Европейския съюз. Най-ниски са и разходите за здраве като процент от БВП. В същото време, той подчерта, че стойността на здравните услуги и медикаментите е почти една и съща в отделните страни и този дефицит се поема от работещите в сектора и пациентите, посредством доплащане.

Петров се обяви категорично за бързо демонополизиране на НЗОК и подобряване на контрола върху изразходването на паричния ресурс в здравеопазването.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg