Без винетка по третокласните пътища

С въвеждането на тол системата приходите ще скочат три пъти

Без винетка по третокласните пътища
548 ~ 1 мин. четене

Новата електронна винетка няма да се прилага за всички пътища. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция ”Стратегически инфраструктура и инвестиции”. Така на практика 3 хил. километра от третокласната пътна мрежа ще бъдат освободени от пътни такси и ще бъдат напълно безплатни за движение.

”Електронната винетка няма да се прилага за всички 20 хил. км пътна мрежа, а само за 17 хил. км”, заяви Павлова. По думите й новата електронна винетка ще се прилага само за третокласните пътища, по който минава тежкотоварен трафик, магистрали и второкласни и третокласни пътища.

Очакванията са тол таксите за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона да влязат в сила в първата половина на 2017 година. Няколко месеца по-късно винетките за леки коли ще станат изцяло електронни. След въвеждането на електронна система, винетките вече няма да важат регламентирано до 31 януари на следващата година, а за период от 12 месеца от закупуването им.

Павлова очаква приходите от пътни такси, които се изчисляват на 260 млн. лв., да се увеличат двойно и дори тройно.

За де се контролира прилагането на новата система, пък се предвижда да бъде създаден ситуационен център съвместно между Агенция ”Пътна инфраструктура” и Пътна полиция.

 

 

 

Коментари: 0