Изненадващо британската безработица се сви за пръв път през пандемията

Въпреки това извън пазара на труда все още остават над 1.7 млн. души

Изненадващо британската безработица се сви за пръв път през пандемията

Снимка: Pixabay

612 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Безработицата в Обединеното кралство неочаквано отбеляза първия си спад от началото на пандемията. През трите месеца до края на януари тя се е свила до 5%, след като по-рано бе достигнала връх от 5.1%, показват данни на Службата за национална статистика (ONS). Понижението отразява момента, в който в страната бе обявено поредно блокиране заради новия щам на COVID-19.  

Данните показват, че 68 хил. души са се устроили на пазара на труда през последното тримесечие на 2020 г., като техният брой е с 693 000 по-малък спрямо година по-рано.

Сам Бекет, ръководител на икономическата статистика в ONS, заяви пред BBC Today, че пред пазара на труда във Великобритания все още има много несигурност. Той добави, че хората на възраст под 25 години продължават да поносят най-голямата тежест и то най-вече тези в Лондон.

Броят на съкращенията в Обединеното кралство също леко е спаднал до 11 на 1000 души през януари, от 14 на 1000 два месеца преди това“, пояснява Бекет, цитиран от BBC.

Въпреки положителните данни ONS заяви, че кризата на пазара на труда остава остра и посочи, че 1.7 милиона души все още са без работа, което е петгодишен връх. Индустрията на хотелиерството и търговията на дребно са сред най-засегнатите, като общо 491 хил. работни места (в двата сектора) са загубени от началото на пандемията.

Междувременно средният ръст на заплатите се е увеличил до 4.8%, което е най-високата стойност от март 2008 г. Всъщност това показва, че съкращенията са в нископлатените сектори, а не във високодоходните професии.

Прогнозите на ONS са, че през следващите месеци безработицата ще се повиши, след като ограничителните мерки бяха удължени, но и че няма да достигнат прогнозните стойности от над 13%. Очаква се нивата да стигнат между 6-8%.

Коментари: 0