Безработицата у нас намалява, смята социалният министър

Средната заплата се увеличава с 10% годишно, обясни Бисер Петков

Безработицата у нас намалява, смята социалният министър
708 ~ 1 мин. четене
През последните години усилията на българското правителство са насочени към финансова стабилност, нови инвестиции и увеличаване на доходите. Резултатите от прилагането на тези политика са нарастваща заетост и намаляваща безработица до 4.2 % по данни на статистиката. Това заяви социалният министър Бисер Петков по време на международна конференция „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място“, организирана от КТ „Подкрепа“.

„През последните тримесечия България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на  средната заплата в Европейския съюз – с около 10% на годишна база“, обясни той. 

Социалният министър заяви, че през есента работна група ще направи предложения за промяна на трудовото законодателство. Тя ще разгледа и въпросите за колективното трудово договаряне, както и темата за сумираното изчисляване на работното време. 

„В нашето съвремие трудът е повлиян от настъпващата четвърта индустриална революция“, отбеляза Петков. Той допълни, че основните предизвикателства са свързани с демографските промени, необходимостта от преход към устойчивост на околната среда и нарастващото влияние на цифровите технологии върху труда и промяна на моделите на производство, работа и трудови отношения във все по-глобализиращата се световна икономика.
Подкрепи Economic.bg