Безработицата във Великобритания е на 43-годишно дъно

Ръстът на заплатите се забавя, въпреки че има много свободни работни места

Безработицата във Великобритания е на 43-годишно дъно
Безработицата във Великобритания достигна 43-годишно дъно, пише Reuters. Данните показват, че през второто тримесечие на 2018 г. делът на икономически активните хора без работа е паднал до 4%. Освен че толкова ниско ниво не е регистрирано от 1975 г., през отчетния период се забелязва нарастване на производителността на труда, но лошата новина за служителите е, че ръстът на заплатите се забавя.

Свиването на безработицата се случва на фона на друг рекорд – броят на легално работещите мигранти от други държави в ЕС е намалял с темп, невиждан от 1997 г. Всъщност, статистиката показва, че след референдума за напускане, който се проведе през юни 2016 г., броят на работещите във Великобритания граждани на други държави от ЕС постоянно намалява.

Числата показват една картина, която отдавна е част от британския трудов пазар – свободните работни места се увеличават, но въпреки това заплатите не се увеличават осезаемо.

„Тази статистика не е нещото, което Централната банка на Англия иска да види, защото една от причините да се вдигне по-рано този месец основната лихва в страната беше очакването ръстът а заплатите да започне да се ускорява“, коментира Ема-Лу Монтгомъри, асоцииран директор във Fidelity International.

Спадът на безработицата идва въпреки по-малкия от очаквания брой работни места, създадени през тримесечния период - 42 000 при очаквани двойно повече.

Общият ръст на годишните заплати се забави до деветмесечно дъно от 2.4% - под прогнозите за 2.5% покачване. Анализът на националната статистическа служба показва, че отчасти причината за по-слабото повишение е промененият график за получаване на годишните бонуси.

Ако се извадят бонусите, заплатите нарастват с 2.7%, което обаче е доста под 4-те процента, с които се характеризираше нарастването преди кризата отпреди 10 години.
Коментари: 0