Бил Гейтс е все по-убеден кога светът ще се върне към „нормалното“

Той се тревожи да не би човечеството да забрави за пандемията вместо да започне отсега да се готви за следващата

Бил Гейтс е все по-убеден кога светът ще се върне към „нормалното“

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Милиардерът филантроп Бил Гейтс все още вярва, че светът ще се „върне към нормалното“ до края на 2022 г. Надежда за това му вдъхва напредъкът на имунизационния процес в богатите държави и последващото освобождаване на излишните ваксини към развиващите се страни. Той обаче се притеснява да не би твърде бързо да забравим пандемията, което според него може да изиграе лоша шега.

„Все още има някои въпроси относно широкото използване на ваксината Johnson & Johnson, но ако бъде одобрена, ще е много полезно. Но някои от богатите страни, включително САЩ и Великобритания, още това лято ще достигнат високи нива на ваксинация и ще освободят много ваксини, така че в края на 2021 г. и до 2022 г. ще раздаваме за целия свят“, коментира Бил Гейтс в интервю за SkyNews.

Според него коронавирусът няма да бъде напълно изкоренен, но ще е значително ограничен до края от 2022 г. Филантропът очаква броят на заразените по това време да „много малък“. На въпрос дали все още е уверен, че светът ще се „върне към нормалното“ до края на следващата години, Гейтс каза:

Да, уверен съм.“

Той изтъкна, че страничните ефекти от ваксините са много редки и това е добра новина за развиващите страни като Южна Африка и Бразилия, които ще станат приоритетни през идните три-четири месеца.

Гейтс призна, че е несправедливо, че момента „ваксинираме 30-годишни във Великобритания и САЩ, докато не всички 60-годишни в Бразилия и Южна Африка са ваксинирани“. Приоритизирането на богатите страни обаче е донякъде обяснимо и с по-застаряващото население в тях, което може би подсказва и една от причините те да се окажат по-силно ударени от вируса в сравнение с по-бедните.

Бил Гейтс говори и за подготовката за бъдещи пандемии, определяйки я като „основен приоритет“. Милиардерът е загрижен, че сегашната ситуация може да бъде забравена, както се случи след избухването на Ебола, и пак да се стигне до мащабни здравни и социални катаклизми. Затова е категоричен, че човечеството трябва да се подготви за бъдещите кризи още отсега.

Хората не инвестираха достатъчно в този риск ... така че се надявам да имаме предвид, че трябва да инвестираме и да сме готови за следващата пандемия.“

„Притеснявам се, че ще забравим за това. Епидемията от Ебола беше времето, когато мислех, че хората ще се заинтересуват… Но тъй като сега бяха изгубени трилиони (долари), това поколение ще запомни тази“.

Коментари: 0