Бил Гейтс прехвърли на бившата си жена 3 млрд. долара

Разводът ще бъде сложен процес на преразпределение на близо 150 млрд. долара

Бил Гейтс прехвърли на бившата си жена 3 млрд. долара

Снимка: БТА

1900 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Cascade Investment, инвестиционната компания, създадена от Бил Гейтс, прехвърли акции в Deere & Co. на стойност 3 млрд. долара на Мелинда Гейтс, съобщава Bloomberg. Трансферът се случва десет дни, след като двамата обявиха развода си. Инвестиционната компания е прехвърлил около 2.25 млн. акции на стойност около 851 млн. долара, според регулаторната декларация. Преотстъпена е собствеността върху акции на мексиканските компании Coca-Cola Femsa и Grupo Televisa и около 1.8 млрд. долара акции в Canadian National Railway Co. и AutoNation Inc.

Раздялата включва трансфер на богатство в мащаб, който рядко се вижда. Cascade, която се управлява от Майкъл Ларсън, разполага със сложен набор от участия, включително ценни книжа, частен капитал, енергия и рисков капитал. Инвестиционната фирма има 52 млрд. долара дялови участия. Двойката е и сред най-големите собственици на земя в Америка.

Производителят на селскостопански машини Deere е една от най-големите позиции, като Cascade държи над 10% от акциите, оценяващи се на 11.9 млрд. долара. По данни на Bloomberg инвестиционната компания има дял на стойност 12 млрд. долара в компанията за събиране на отпадъци Republic Services Inc.

Състоянието на Бил Гейтс се оценява на около 145 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, и може да се окаже по-сложно за разделяне, отколкото беше процесът при развода на Джеф Безос и жена му Маккензи Скот, тъй като тогава богатството беше концентрирано основно в акциите на Amazon.

Коментари: 0