Как да инвестираме в биткойн, без да купуваме биткойни

Има няколко алтернативни начина за получаване на експозиция към най-популярната криптовалута

Как да инвестираме в биткойн, без да купуваме биткойни

Снимка: Pixabay

10382 ~ 4 мин. четене
Автор: Economic.bg

Събитията от изминалата седмица показаха много ясно защо някои хора са били предпазливи да инвестират в биткойн. Един туит на милиардер и близо 15% бяха изтрити от стойността на криптовалутата. За щастие на някои инвеститори има и други начини да направите залог за бъдещето на криптовалутата, пише Bloomberg. Може би не знаете нищо за биткойн, но се интересувате от нарастването на популярността на криптовалутите. Или може би знаете много за биткойните, но не искате да го докосвате заради привидно случайните сривове в цените. Или вече притежавате биткойн и искате да инвестирате повече в бъдещето на криптовалутите. Броят на начините за получаване на експозиция нараства.

Тази година американската Комисия за ценни книжа и борси се очаква да реши дали да одобри борсово търгувани фондове, които проследяват биткойн. В същото време няколко компании, свързани с крипто, станаха публични. А други купуват толкова много биткойн, че акциите им са пряко засегнати от движението в цената на криптовалутата.

Разширяването на тази финансова екосистема идва в момент, в който самите монети - и технологията, която стои зад тях - се превърнаха в основна тема. Но самият биткойн все още не се предлага за търговия от много традиционни брокери.

Ето списък на алтернативите:

Купуване на традиционни акции в свързана с биткойн компания

Компаниите имат структури, които може да са по-познати на обикновения инвеститор - изпълнителни екипи, които вземат решения и финансови резултати, които трябва да бъдат оповестени. Това е една от причините някои да предпочитат този начин, за да получат непряка експозиция в биткойн.

„Може да е по-лесно за хората да влязат в отрасли, които вече разбират и които адаптират тези технологии, за да ги направят по-ефективни“, казва Света Бхаргав, главен финансов съветник в Adviso Wealth във Филаделфия. „Може да е по-доброто място за начало за инвеститорите.“

Директното листване на Coinbase Global Inc. в Nasdaq миналия месец е тест за тази стратегия. Тъй като по-голямата част от приходите му идват от такси, които начислява на потребителите да депозират и търгуват средства, оценката на криптоборсата е в тясна връзка с цената на биткойн. В декларация на Комисията за ценни книжа и борси компанията пише: „Нашите нетни приходи значително зависят от цените на криптоактивите и обема на транзакциите, извършени на нашата платформа.“

Алтернативата е инвеститорите да се съсредоточат върху компании, които залагат на биткойн и имат значително количество в портфолиото си. Tesla Inc. например направи голяма покупка на стойност над 1.5 млрд. долара. Други публични компании, които имат значителни участия, са MicroStrategy Inc. - корпоративна софтуерна фирма, закупила криптоактиви за милиарди, и Galaxy Digital Holdings със стотици милиони.

По отношение на компаниите, които имат основна дейност, различна от притежание на биткойн, трябва да се направи оценка на ефективността на техния сектор и индивидуален продукт. „Профилът на възвращаемост на риска не е съвсем същият, тъй като вие също заемате позиция в самите фирми и следователно се излагате на техните уникални рискове“, каза Майкъл Кели от Switchback Financial в Медисън, Кънектикът.

Инвестиране в технологията

Биткойн е цифрова валута - всяка единица е криптиран запис, съхраняван в публична книга, наречена блокчейн, както вероятно вече знаете. Като решавате сложни математически задачи за проверка на транзакциите на валутата, хората могат да бъдат „възнаградени“ с нови биткойни.

Това отваря вратата за компаниите да добиват биткойни с мощни компютри, за да създават „копащт“ цифровата валута. „Вече не е нужно да сте компютърен маниак,“ каза Джулиус де Кемпенаер, старши технически анализатор в Stockcharts.com. „Има компании, които могат да го направят вместо вас.“

Marathon Digital Holdings Inc. и Riot Blockchain Inc. са две от най-големите фирми в сектора. На уебсайта на Marathon компанията от Лас Вегас заявява, че притежаването на дял „ви помага да получите експозиция към биткойн във вашето портфолио, без да се налага да се справяте с усложненията при директното държане на актива“. Castle Rock, специализирана в придобиването на свързани с крипто бизнес, разкри през април, че купува най-голямото съоръжение за копаене на биткойни в Северна Америка, Whinstone U.S., в сделка на стойност 651 млн. долара.

Инвестиция във фондове

Фондът Grayscale е мястото, където се получава непряка експозиция към биткойн, след кат пусна Grayscale Investments, американска фирма за криптоинвестиции през 2013 г. Фондът позволява на инвеститорите да държат активи, без да се налага да създават цифров портфейл, който съхранява записи на криптотранзакции.

Недостатъкът е, че Grayscale начислява такса от 2% за управление. „С него са свързани много повече такси. Ако притежавате директно биткойн, не плащате никакви такси за неговото притежание или такси за търговия“, казва Райън Коул, частен финансов съветник в Citrine Capital, фирма за управление на богатство, базирана в Сан Франциско.

Освен това фондът понякога търгува с отстъпка от стойността на биткойн, който държи.

А ETF-и?

Биткойн бумът вероятно съвсем скоро ще доведе до създаването на ETF фондове, които проследява криптовалтите. Grayscale Investments LLC, компанията, която стои зад Grayscale Bitcoin Trust, заяви, че ще трансформира натрупаното доверие в ETF фонд, веднага щом регулаторите в САЩ го позволят. Комисията за ценни книжа и борси все още не е разрешила създаването на подобни финансови инструменти. Няколко емитента обаче вече са подали заявления в последните седмици, след като първите биткойн ETF фондове в Северна Америка започнаха търговия в Канада през февруари.

Инвеститорите твърдят, че ETF върху стойността на биткойн ще им позволи да купуват и продават криптовалутата по-лесно и ще премахне сложността около съхранението и интегрирането на портфейлите.

Дотогава инвеститорите могат да разгледат фонда Amplify Transformational Sharing Data (BLOK), според Люк Съдърдс, анализатор на Pepperstone Group Ltd. Той проследява компании, участващи в криптовалути и блокчейн технологии. „Чрез този продукт бихте инвестирали в имена като PayPal, Square, Visa, котирани компании за копаене на биткойни и производители като Nvidia, които правят чиповете, използвани в крипто копаенето“, каза Съдърдс.

Има и алтернативни криптовалути

Има и опция за закупуване на една от няколкото алтернативни монети, или накратко алткойни, които са създадени след пускането на биткойн. Изследване от борсова платформа Binance установи, че цените на различни криптовалути са силно свързани, като растат и да падат заедно. Litecoin, създаден през 2011 г., надмина по-стария си съперник тази година, като нарасна със 178% в сравнение с 87% за биткойн. Етериум, втората по големина цифрова валута, е нараснала с 440% за същия период от време.

Коментари: 0