BILD: Гърция ще продава 150 острова

Средствата ще бъдат инкасирани в държавния трезор

BILD: Гърция ще продава 150 острова
180 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Гръцкото правителство планира да продаде или отдаде под наем за 99 години 150 от общо 598-те си острова. Мярката се налага, за да може южната ни съседка да обслужва възлизащите на десетки милиарди свои дългове, съобщава в. "Билд", цитиран от БГНЕС.

Вестникът припомня, че още през март 2010 г. тази идея е била повдигната в страниците на "Билд", Атина е реагирала остро на изказването. 

Според изданието промяната може да се обясни с факта, че правителството сключи през юли със страните от Еврозоната създаването на приватизационен фонд (50 млрд. евро). Това може да стане след продажбата на държавна собственост (концерни, недвижима собственост).

Средствата от нея трябва да бъдат инкасирани в държавния трезор. По този начин страната ще може да посрещне дълговете си към чужди кредитори, припомня изданието. 

"Билд" допълва, че разполага със списък на 50 ненаселени острова, които ще бъдат продадени. Гърция възнамерява да опрости и правилата за разрешаване на строеж и съпътстващите го норми за опазване на околната среда, издаване на лицензи за хотели,л яхтени пристанища, за да привлече повече потенциални клиенти. 
Подкрепи Economic.bg