„Биовет“ ще получи 100 млн. евро по Плана „Юнкер“

В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България

„Биовет“ ще получи 100 млн. евро по Плана „Юнкер“
3224 ~ 2 мин. четене

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и водещият европейски производител на фуражни добавки и лекарства за животни „Биовет” АД подписаха споразумение за заемно финансиране на стойност 100 млн. евро. Това е най-големият проект в България, финансиран по Плана „Юнкер“. Самото подписване се случи по време на втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия днес.

В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни.

„Благодарение на гаранцията от бюджета на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е в състояние да предложи този заем на дружеството, в резултат на което ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места“, коментира Юрки Катайнен.

Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“, коментира Кирил Домусчиев.

Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие.

„Тази операция, осъществена с подкрепата на ЕИБ и на Плана за инвестиции на Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните“,  каза вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл.

Подкрепи Economic.bg