Bitcoin отново се върна над $10 000

Според анализатори това може да привлече нови пазарни участници и да поведе отново цената нагоре

Bitcoin отново се върна над $10 000

Снимка: Pixabay

Bitcoin се изкачи отново над $10 000 в американската търговия в четвъртък за първи път от две седмици. Криптовалутата изгуби две трети от стойността си в последните месеци, като падна от рекордните над $19 000 в средата на декември м.г. до малко под $6 000 миналата седмица.

Но благодарение на изявления на регулаторите, които дойдоха като облекчение за опасенията от тежки рестрикции на криптовалутите, Bitcoin започна да се възстановява и някои анализатори виждат психологически ключовото ниво като възможност нови купувачи да влязат на пазара, съобщава CNBC.

Bitcoin за пръв път надхвърли 10 000 долара на 28 ноември 2017 г., когато интересът към криптовалутата беше много голям.

Coinbase, водещата платформа в САЩ за търговия с дигитални валути, е добавила около 300 000 потребители през седмицата около Деня на благодарността в края на ноември, като според общите данни потребителите достигат повече от 13 милиона души. Това помогна цената на bitcoin да нарасне от около $8 000 до над $10 000, и бързо да ускори ръста си до над $19 000 само за три седмици.

На британската онлайн платформа за търговия eToro отчитат, че 60 до 70 процента от бизнеса й е от търговия с криптовалути от декември насам, според генералния директор за Великобритания Икабал Гандам. Компанията заяви, че сега има 9,5 милиона потребители в световен мащаб, най-вече в търговията с криптовалута.

Според повечето пазарни анализаторите връщането на цените над психологическото ниво от 10 000 долара може да е ключово за привличането на нови участници на пазара на дигитални валути, което пък да доведе до нов ръст в цената.
Коментари: 0