Биткойн може да разбие сърцето на Wall Street

Привлекателната анонимност на криптовалутата може да бъде подкопана

Биткойн може да разбие сърцето на Wall Street

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Цената на биткойн отново попада в заглавията заради нарастващия интерес от страна на институционалните инвеститори. Търсенето на фючърсите върху биткойн на големия световен оператор CME Group нараства с повече от 250% от началото на октомври, пише The Wall Street Journal.

Хеджфондове и отделните купувачи са свободни да инвестират, както намерят за добре, като изглежда, че купуването на волатилен актив на еуфоричен пазар крие голям риск, но това означава и възможност за по-голяма възвращаемост. 81% от инвестициите във фондовете, управлявани от Grayscale Investments, през третото тримесечие са направени от институционални инвеститори, заявиха от компанията. Водещият Bitcoin Trust на Grayscale е управлявал активи в размер на 1.9 млрд. долара в началото на 2020 г., 4.7 млрд. долара в края на септември същата година и 21.1 млрд. долара до началото на тази седмица.

Оценките на Digiconomist предполагат, че биткойн мрежата консумира толкова електричество, колкото Чили на годишна база. Копаенето на биткойни често е съсредоточено на места с изобилие от възобновяеми енергийни източници, като китайската провинция Съчуан и Исландия, но все по-големите съображения за климата може да накарат правителствата да преосмислят социалната полезност на тази дейност.

Перспективата за затягане на регулациите също може да отслаби цифровите активи. Планът на Министерството на финансите на САЩ да накара платформите за търговия да поддържат по-строги данни за самоличността и трансакциите е само един пример за това как привлекателната анонимност на системата може да бъде подкопана.

Индивидуалните инвеститори, които искат да поемат риска, все още могат да се насладят на това. Но тъй като регулаторната рамка за криптовалутите все още се развива, а вярата в ралито на биткойна е разклатена, за големите институции ситуацията изглежда все по-неясна.

Коментари: 0