Биткойн потъна под 30 хил. долара

От целия криптопазар бяха изтрити близо 100 млрд. долара

Биткойн потъна под 30 хил. долара

Снимка: Pexels

5272 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Най-голямата дигитална валута в света – биткойн – поевтиня с над 6% за изминалите 24 часа и за първи път от месец насам се търгува под 30 хил. долара. Тя повлече надолу със себе си и повечето криптовалути, като така за 24 часа бяха изтрити близо 100 млрд. долара от целия криптопазар.

Втората по големина дигитална монета – етер – поевтиня с близо 9%, а третата – XRP – с близо 30%, показват още данните на Coindesk. Спадът на криптопазара дойде след голяма разпродажба на световните фондови пазари. В понеделник индустриалният индекс Dow Jones регистрира най-лошия си ден от октомври миналата година.

Имаше широка разпродажба на световните пазари, бягството от рисковите активи е навсякъде“, посочи Анабел Хуанг, партньор във фирмата за криптовалути Amber Group пред CNBC.

Съществуват „опасения за качеството и силата на икономическото възстановяване“, коментира още Хуанг.

Най-голямата дигитална монета в света започна да отслабва, след като достигна върха си от април – 65 хил. долара. Оттогава цената ѝ е спаднала с над 50%.

Орловият поглед на регулаторите

Подновената репресия в Китай за търговия с криптовалути оказа натиск върху цената на биткойн. Основните региони, отговорни за добива на биткойн в Китай, въведоха забрана за „копаене“ на валутата, а Китайската централна банка също напомни на финансови и финтех компании да не предлагат услуги, свързани с крипто, на клиентите си.

Китай забрани местните борси за криптовалути през 2017 г., принуждавайки ги да се преместят извън страната. Това не спря китайските търговци да купуват и продават дигитални монети. Но тежките действия тази година от страна на регулаторите се стремят да засилят допълнително ограниченията за търговия и добив.

Регулаторите извън Китай също разглеждат по-отблизо криптопространството. Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, миналия месец беше забранена от британските власти да извършва каквито и да било дейности в страната. Регулаторите в Япония, Канада и Тайланд също са издали предупреждения за Binance. В същото време платформата започна да извършва дейност в България.

Още разпродажби за в бъдеще?

Падането на биткойн под 30 хил. долара може да бъде важно, като разпродажбата може да продължи до ниво от 22 - 24 хил. долара, според платформата за търговия с криптовалути Luno.

Основателят на фирмата за търговия с криптовалута Kenetic Capital Джехан Чу също вижда перспектива за подобни разпродажби напред.

Подкрепи Economic.bg