Бивш съветник на Тръмп си прави фондация за пропаганда в Европа

Стив Банън иска да конкурира институт \"Отворено общество\" на Джордж Сорос

Бивш съветник на Тръмп си прави фондация за пропаганда в Европа
1128 ~ 1 мин. четене
Стив Банън, бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп, създава фондация, за да насърчи разпространението на крайнодесни политически групи в Европа, пише Business Insider.

Стратегът се надява неправителствената му организация, наречена „Движението“, да си съперничи с либералния институт „Отворено общество“, създаден от милиардера Джордж Сорос през 1984 г. „Сорос е брилянтен. Той е зъл, но е брилянтен“, казал е Банън пред за сайта Daily Beast.

След излизането си от Белия дом през август миналата година Банън, който е и бивш редактор на сайта Breitbart, подкрепил кандидатурата на Тръмп за президент, се срещна с редица крайнодесни лидери. Сред тях са и Марин Льо Пен от Франция, Алис Вайдел от Германия, Виктор Орбан от Германия и Найджъл Фараж от Великобритания.

През март Банън участва в митинг на партията на Льо Пен „Национален фронт“, на който призова членовете на партията „да позволят да ги наричат расисти“ и да носят това определение като „значка на честта“. Тогава бившият съветник на Тръмп каза, че историята винаги е била на страната на крайнодясното.

Освен да създаде „Движението“, Стив Банън планира също да развие „супергрупа“ в Европейския парламент, която би могла да привлече до една трета от евродепутатите след изборите през май 2019 г.

Очаква се новата фондация на Банън да наеме до 10 души персонал на пълен работен ден и да си създаде седалище в Брюксел преди изборите. Бившият президентски съветник обаче не уточнява как ще се финансира проектът му.
Подкрепи Economic.bg