Бивши съюзници на Ердоган правят нова партия

Критиките срещу турския президент нарастват

Бивши съюзници на Ердоган правят нова партия

Али Бабаджан

Снимка: Wikipedia

Бившият турски вицепремиер Али Бабаджан заяви в понеделник, че подава оставка от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган заради "дълбоките различия" относно посоката на партията и заяви, че Турция се нуждае от нова визия.

Бабаджан, заедно с бившия президент Абдула Гюл, планира да стартира конкурентна политическа партия тази година, според хора, запознати с въпроса, в ход, който би могъл допълнително да подкопае подкрепата за Ердоган след ожесточената електорална загуба на местните избори в Истанбул миналия месец.

В изявление, което сякаш намеква за сформирането на съперничещата партия, Бабаджан казва, че е станало невъзможно да остане член на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

„При сегашните условия Турция се нуждае от нова визия за бъдещето си. Има нужда от правилни анализи във всяка област, новоразработени стратегии, планове и програми за страната ни ”, каза Бабаджан.

„Стана неизбежно да се започне ново усилие за настоящето и бъдещето на Турция. Много от моите колеги и аз чувстваме голяма историческа отговорност към тези усилия ”, каза той и добави, че е подал оставка от партията.

Бабаджан беше министър на икономиката и външните работи в първите години на правителството на ПСР, преди да стане вицепремиер - позиция, която заемаше от 2009 до 2015 г. Гюл беше президент от 2007 г. до 2014 г., когато тогавашният премиер Ердоган се премести в президентството.

Тъй като икономическата рецесия, безработицата и инфлацията вредят на турските гласоподаватели и "изяждат"подкрепа за Ердоган, всяка по-нататъшна ерозия - дори само няколко процентни пункта - би могла да навреди на неговата партия, която вече трябва да разчита на съюз с националисти за мнозинство в парламента, коментира Ройтерс.

Повторното провеждане на кметските избори в Истанбул на 23 юни донесе на Ердоган най-голямата загуба в политическата му кариера. Поражението в най-големия град в Турция също така окуражи критиците в ПСР, които години наред намекваха за планове за сформиране на нова партия.

Досега Ердоган отхвърля информациите, че членовете на неговата ПСР могат да сформират нова политическа партия, казвайки, че нито един "активен член" в партията не полага усилия за нова политическа група.

Въпреки това, критиките към ПСР и неотдавнашните й политики набраха скорост след поражението от 23 юни, в което ПСР загуби контрол над търговския център на страната от основната опозиционна партия с повече от 800 000 гласа.

Гюл, който отдавна леко критикува Ердоган и ПСР, прекъсна връзките си с партията през май, за да сигнализира за своето недоволство от решението за отмяна на първоначалния гласуване в Истанбул и заповедта на 23 юни отново да се проведат избори след повторни жалби от ПСР.

Седмица след гласуването в Истанбул бившият премиер Ахмет Давутоглу, който се раздели с Ердоган през 2016 г. и преди това критикуваше политиките на ПСР, отново се изказа срещу реториката и икономическото управление на партията.

Говори се, че Давутоглу обмислял да се присъедини към партията на отцепилите се Бабаджан и Гюл, но източник, близък до него, заяви, че засега не се присъединява към Гюл и Бабаджан, въпреки че планира „нова стъпка“.

В понеделник Бабаджан каза, че смята, че проблемите на Турция могат да бъдат решени само с усилията на широко представен екип.

"Целта на всички е да подобри репутацията на страната ни, да се увеличи просперитета и щастието на нашия народ и да се привлече Турция към красивото бъдеще, което заслужава", каза Бабаджан.

„Правата на човека, напредналата демокрация и върховенството на закона са нашите задължителни принципи. От първия ден, когато влязох в политиката, работих безмилостно за тях. По волята на Бог, аз ще продължа да го правя и отсега нататък ”, добави той.
Коментари: 0