Бизнес активността в еврозоната рязко се сви

Икономиката на блока върви към първата си рецесия с двойно потапяне от близо десетилетие

Бизнес активността в еврозоната рязко се сви

Снимка: Unsplash

Бизнес активността в еврозоната рязко се сви през ноември, след като много фирми от сектора на услугите бяха принудени да затворят временно на фона на втората вълна от коронавируса. Понижението е регистрирано въпреки обнадеждаващите новини за възможни ваксини в близките месеци.

Икономиката на блока върви към първата си рецесия с двойно потапяне от близо десетилетие. Съобщенията за ефективните ваксини на AstraZeneca, Pfizer и Moderna вдъхнаха известен оптимизъм, но други фактори няма как да бъдат пренебрегнати. Индексът на мениджърите на покупките (PMI) показа оптимизъм за предстоящата година. През ноември обаче падна до 45.1 пункта, при нива от 50 през октомври (линията, разделяща растежа от свиването).

„Спадът в съставния PMI под 50 пункта добавя доказателствата, че икономиката на еврозоната ще постигне ново значително свиване през четвъртото тримесечие“, каза Джак Алън-Рейнолдс от Capital Economics.

Той все пак обръща внимание на ваксините, които вероятно ще бъдат пуснати през първата половина на следващата година. Към тях трябва да се добавят и очакванията за по-големи стимули от Европейската централна банка. По-рано композитният индекс скочи до 60.1 пункта, най-високото ниво от февруари.

Акциите и цените на петрола се повишиха в понеделник, докато доларът олекна.

Дейността в сферата на услугите в Германия се сви този месец след въвеждането на новите ограничителни мерки. Икономиката на Франция пък се сви с най-бързите темпове от май. Великобритания, която е извън еврозоната и регистрира най-много жертви на континента, също бележи понижение в сектора на услугите.

PMI, отразяващ сферата на услугите в еврозоната, е спаднал до 41.3 от 46.9 пункта. Това е най-слабото отчитане от първата вълна на пандемията и доста под 42.5, прогнозирани в анкета на Reuters.

Индексът на заетост в услугите е спаднал до 48.1 от 48.5 пункта.

Производството обаче се е справило по-добре, тъй като много фабрики остават отворени. Тук PMI се задържа доста над психологическата граница – отбелязвайки 53.6 през ноември, което е под 54.8 пункта през октомври. Анкетата на Reuters прогнозира 53.1 пункта.

Коментари: 0