ЕЦБ предупреди за слаби печалби на банките и догодина

Банката посочва признаци за спад в цените на имотите

ЕЦБ предупреди за слаби печалби на банките и догодина

Снимка: Pexels

Европейските банки няма да видят печалбите си на нивата отпреди пандемията преди 2022 г., предупреди централната банка на региона в сряда в последния си преглед на финансовата стабилност.

Кредиторите в еврозоната се бориха да реализират значителни печалби през последното десетилетие след световната финансова криза през 2008 г., с по-силен регулаторен контрол и ниски лихвени проценти. Въпреки това коронакризата и допълнително ѝ влошаване ще продължи да се усеща през следващите месеци, според Европейската централна банка.

Очаква се доходността на банките да остане слаба“, заяви Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ, цитиран от CNBC.

Ако банките представят постоянно ниски печалби, това може да навреди на способността й да отпуска пари на предприятия и физически лица. Общата рентабилност на банковата система също отразява здравето на икономиката.

В интервю за CNBC, де Гуиндос заяви, че „за да подобрим ситуацията, трябва да увеличим рентабилността на европейските банки“.

Мисля, че те трябва да полагат всеотдайни усилия за намаляване на разходите, които имат сега“, обясни той.

Пазарните очаквания сочат към възвръщаемост на собствения капитал (ROE) - мярка за банкова рентабилност - от 1.7% тази година, последвана съответно от 3.1% и 5% през 2021 и 2022. ROE на банките от еврозоната през юни 2019 г. бе около 6%, според данни на ЕЦБ.

Въпреки това, „с неотдавнашното възраждане на инфекциите и новите ограничителни мерки е вероятно прогнозите за рентабилност да бъдат преразгледани надолу, тъй като също така е несигурно кога ще бъде налична ваксина за по-голям дял от населението“, предупреди ЕЦБ в своя доклад.

Три фармацевтични компании наскоро обявиха, че ваксините им срещу Covid-19 ще бъдат готови за разпространение през следващите седмици. Все още обаче има известна несигурност относно това кога ще бъдат доставени те, кои части от населението ще получат първи и, което е по-важно, кога икономиките ще се върнат към нормалните нива на активност.

Текущата слаба рентабилност може да попречи на капацитета на банките да подкрепят кредитирането на реалната икономика през следващите месеци, не на последно място, тъй като се очаква лихвените проценти да останат ниски за значителен период напред“, каза ЕЦБ в своя преглед.

Банковата система се разглежда като ключов елемент за подпомагане на икономическото възстановяване след пандемията. Много бизнеси ще търсят ново финансиране, за да възстановят работата си след месеци на изчакване. Обаче лихвените проценти - това, което банките таксуват за отпускане на пари - се очаква да останат ниски, тъй като ЕЦБ продължава с ултра-свободната си парична политика.

Спад в цената на имотите?

ЕЦБ също идентифицира уязвимости в корпоративния сектор и заяви, че ако правителствата вдигнат преждевременно фискалната подкрепа или изчакат твърде дълго, за да я окажат, това може да създаде допълнителни рискове.

Други големи институции, като Международния валутен фонд, също предупредиха срещу рязко спиране на фискалните стимули.

Правителствата в световен мащаб засилиха финансирането на бизнеса и лицата, засегнати от пандемията, но тази помощ на свой ред доведе до нива на публичния дълг до исторически върхове. Лидерите ще трябва да търсят строг баланс между предоставянето на помощ и наблюдението на нивата на дълга по време на фазата на възстановяване.

Освен това централната банка също предупреди за потенциална корекция на пазарите на жилищни и търговски имоти.

Въпреки че пазарът на недвижими имоти показа устойчивост в настоящата криза поради ниските лихвени проценти, „признаците на надценяване стават все по-видими за еврозоната като цяло“ и „рязък и траен“ спад на активността е повод за безпокойство, посочва ЕЦБ в доклада.

Коментари: 0