Бягството на „краля на колите“

Карлос Гон – да паднеш от върха

Бягството на „краля на колите“

Снимка: БТА

Когато Карлос Гон каца на токийското летище „Ханеда“ през един ноемврийски следобед на 2018 г., той е в разгара на силите си. Председател е на Nissan, с чието спасяване е натоварен, главен изпълнителен директор на френския гигант Renault и движеща сила на глобалния съюз между двете компании, които заедно с по-малкия производител Mitsubishi продаваха над 10 млн. коли годишно.

Свикнал да разделя времето си между Париж и Токио и отскачащ периодично до Северна Америка, за да проверява операциите на групата там, Гон живее глобално и не се съобразява с авиоразписанията, а ползва корпоративен самолет за нуждите си. Бразилец, роден в Ливан и получил образованието си във Франция, той е има топли връзки и в трите държави. Има и луксозни домове в Рио де Жанейро, Париж и Бейрут, както и в Токио.

В онзи ноемврийски следобед Гон пристигна в Токио от Бейрут, пише BBC в очерк за него. Докато слиза от лъскавия си самолет, той не предполага какво го очаква. На влизане в терминала на летището е отведен за паспортен контрол, където го информират за проблем с визата, придружен е до малка стаичка встрани, в която малко след това е арестуван и обвинен в тежки финансови престъпления.

Няколко часа след кацането си Карлос Гон вече е затворен в килия. Следващите четири месеца ще прекара в затвор в източната част на Токио, където ежедневно ще се правят опити да му бъдат изтръгнати самопризнания. През 2019 г. плаща 9 млн. долара гаранция, но отново е задържан, преди да плати още 4.5 млн. долара, за да го пуснат в края на април при значителни ограничения за движението му, включително със забрана да общува със съпругата си.

На Бъдни вечер на Гон е позволена рядката привилегия да поговори с жена си онлайн, в присъствието на адвокат. Според биографа му Филип Райс именно начинът, по който е била третирана тя, е в ключът към решението му да се укрие впоследствие.

Керъл Гон е втората съпруга на Карлос и негов най-гласовит защитник. Тя например разказва, че разпитващите са използвали насилие срещу мъжа ѝ в опит да го склонят да говори. А докато е стоял под домашен арест, офицер е следвал и нея из апартамента, включително е стоял нащрек до банята, докато тя си вземала душ.

„Мисля, че искаха да ни сплашат и унижат“, казва Керъл Гон. „Тази жена дори ми подаде кърпата“, спомня си тя.

Самата Керък впоследствие също попада в полезрението на властите и е разпитвана, привидно като част от разследването срещу мъжа си. Скоро след това тя напуска страната, малко преди органите на реда да започнат да привикват и други членове на семейството.

„Те тръгнаха след семейството му, а той е семеен човек“, обяснява Филип Райс, според когото това е изиграло „голяма роля в решението му да се опита да избяга“.

Бягството

Детайлите все още липсват, но е ясно, че бягството на Гон от Япония е било смело, рисковано и добре планирано.

Около обяд на 29 декември той просто излезе от сградата, без някой да може да заподозре какво предстои. Само че в празничните дни около Нова година мерките за сигурност явно са по-леки от обикновено. И той се е възползвал от царящото приповдигна и лежерно настроение.

Японски медии впоследствие съобщиха някои подробности. Кадри от камерите за видеонаблюдение показват, че Гон е отишъл в близък хотел, където се е срещнал с двама мъже. Смята се, че това е Майкъл Тейлър, бивш член на Специалните сили на САЩ, който сега е частен изпълнител по сигурността, и неговият ливански сътрудник Джордж-Антоан Зайек.

Предполага се, че тримата са хванали влак стрела от Токио до Осака, на два часа и половина път. Тази част от бягството крие и големия риск – в този ден влакът е претъпкан с туристи, а Гон е добре позната фигура. Затова и се дегизира с шапка и хирургическа маска на лицето.

При пристигането си в Осака тримата мъже отиват в друг хотел. Няколко часа по-късно двама от тях тръгват за летището, но без помен от Гон. Смята се, че той е бил скрит в голям черен калъф за багаж, какъвто двамата са имали със себе си.

На летището куфарът е натоварен в багажното. Така Гон напуска Япония точно, както пристигнал преди повече от година – на частен самолет. Разликата е, че на влизане на него се гледа като на император на автомобилната индустрия, а на излизане той е просто беглец, свит в куфар.

Поне това е широко разпространената история за бягството на Гон.

Нова година, нов късмет

Според информацията около 23:00 часа в неделя, 29 декември, самолетът, превозващ Гон и неговите спътници, излита от Япония и се отправя към Турция. В Истанбул двамата официални пасажери сменят самолета, докато Карлос със сигурност никога не е влизал официално в страната.

Малко след кацането си те заминават за Бейрут.

Всичко това, изглежда, е направено без знанието на компанията, която извършва полетите. MNG Jet казва, че е наел два отделни самолета на двама различни клиенти и че двата лизингови договора очевидно не са свързани.

Той настоява, че името на Гон не е посочено в нито един от официалните документи. Следва вътрешно разследване и завеждането на наказателна жалба до турските власти заради незаконното използване на услугите на компанията. В нея се посочва, че един от служителите е признал за фалшиви записи.

Междувременно турските служители задържаха по-късно седем души във връзка с аферата, включително четирима пилоти, работещи по договор за MNG Jet. Не е ясно обаче дали пилотите всъщност са знаели за неофициалния си пътник.

Въпреки неортодоксалните мерки за пътуване, знае се, че Гон влиза в Ливан напълно законно, използвайки френски паспорт и ливанска лична карта.

В крайна сметка, каквито и да са били последствията за участващите, самото бягство е безусловен успех – Карлос Гон посрещна Нова година в Ливан със съпругата си и се подготвяше да пледира своята невинност пред света.

Коментари: 0