Близо 1 млн. българи ще почиват в Гърция това лято

Увеличава се интерсът към културния туризъм в България

Близо 1 млн. българи ще почиват в Гърция това лято

Снимка: Economic.bg

Автор: Божидара Иванова

Румен Драганов работи в сферата на туризма повече от 30 години. Завършил е Техническия университет в София и университета за национално и световно стопанство. В момента е директор на Института за за анализи и оценки в туризма. Economic. bg разговаря с него  за очакванията за летния сезон, най-посещаваните дестинации и предпочитанията на туристите през тази година. 


Г-н Драганов, как ще оцените отиващия си зимен сезон?

Зимният сезон беше доста успешен. Реализирахме около 7,5% ръст по отношение на зимния ски туризъм. Наблюдава се и значителен ръст при културния туризъм в градска среда. Основна причина за това са ниските цени на билетите на нискотарифните авиокомпании, които не спряха да извършват полети от 17 европейски летища към София през целия зимен сезон. Това доведе до значително увеличение в броя на туристите, посещаващи страната ни.

Балнео, спа и уелнес туризмът също обслужи повече хора, отколкото миналата година. Ръстът е в рамките на 5,5%. Като цяло зимният сезон ще приключи с един доста положителен резултат от среден ръст 11%.

Кои са най-посещаваните български курорти?

По отношение на културния туризъм, София е на първо място, заради Летище София. На второ място е Пловдив. От зимните ни ски курорти най-посещаван е Банско, следван от Пампорово и Боровец. За балено, спа и уелнес туризъм първенец е Велинград. След него се нареждат Хисаря, Поморие, Сандански, Кюстендил.

Наближават Великденските празници. Какви са очакванията за пътувания на българите?

Очакванията са около 280 000 пътувания на българи, от които 60 -70 000 ще бъдат в чужбина. Чужденците, които ще посетят България през този период, са около 170 000. Причината е съвпадението на католическия и православния Великден тази година.

Българите, които ще пътуват в чужбина, ще посетят основно съседните ни държави – Гърция, Сърбия, Македония, Румъния. От европейските страни най-много ще пътуват за Италия, Испания и Германия.

Чужденците, които ще идват в България за Великден, ще бъдат главно в южната част на страната, като най-много ще са от Турция. От европейските страни очакваме гости от Германия, Австрия, Италия и Испания.

Как вървят цените за пакетите на Великден и за какъв период?

Цените на пакетите се движат между 110 и 285 лв. Най-търсените пакети са двудневни и тридневни. Те са предимно в балнео, спа и уелнес курортите. Зимните ски курорти ще работят на макс, тъй като условията за ски все още са добри. Очакват се и туристи около големите манастири в страната – в Пловдив, Троян, Рилския манастир, Велико Търново и др.

Кои са новите дестинации, които привличат българите?

В България нововъзникналите туристически дестинации са свързани с възстановяване на културни, исторически и археологически забележителности. Прави впечатление, че се отчита много по-голяма посещаемост на обекти, като Мадарски конник, Преслав, Плиска и новоъзникналите атракции в Търново – хълма Трапезица. През последните години се засили интересът към Перперикон и Созопол. Белчин също става желана дестинация от българите.

В последната година България попадна в няколко класации за винен туризъм. Наблюдава ли се засилен интерес към този тип туризъм у нас?

Българите винаги са номер едно по отношение на българските дестинации. Ние имаме над 55 шата, които предлагат всички условия за винен туризъм, включително и хотелско настаняване. Общо около 180 винарни предлагат дегустация на вино от високо качество и разходка в изба.

Чужденците посещават винарни основно по програмите Wine&Dine. При тях се наблюдава една значителна повтаряемост на хората, които практикуват този вид пътуване.

Като цяло делът на винения туризъм все още е малка част от общия и не е значителен, но е съществен, ако вземем предвид нарастването в последните 10 години.

Какви са прогнозите ви за предстоящия летен сезон? Очакват ли се повече туристи заради последните събития в съседна Турция?

Очакваме силен летен сезон. Месеците юли и август са почти изцяло ангажирани по родните ни курорти. В големите туристически комплекси чуждестранните туристически оператори още миналата година сключиха договори за ползване на легловата база. Също така се увеличава броят на българите, които правят предварителни резервации за лятната си почивка, дори още от предходната година. Много често те си запазват същите помещения, в които са били предната година.

Много силно се развива туризмът, свързан с ползването на апартаменти, закупени като втори дом от български и чуждестранни инвеститори. В предходните години тази база се използваше предимно от собствениците и много по-малко от външни лица извън семейството и роднините. През тази година ще наблюдаваме значително увеличение на вътрешни продажби.

Каква част от българите ще почиват в Гърция?

Българите, които пътуват към Гърция, са около 950 000. Не се очакват значителни промени в интереса към южната ни съседка, който в последните години се стабилизира. Хората, които живеят в Южна България пътуват най-вече в Гърция. Те могат по-често и за по-кратко да прескачат до тази съседна дестинация и я предпочитат за лятна почивка. Гърция остава най-желана от нашенците.

Коментари: 0