Близо 50 000 е недостигът на ИТ специалисти у нас

Софтуерната индустрия формира около 2% от БВП на България

Близо 50 000 е недостигът на ИТ специалисти у нас

Недостигът на ИТ специалисти в България е между 30 и 50 хиляди. Това заяви Елена Маринова, президент на една от големите софтуерни компании в България по време на конференцията „Моята мечта за България 2“ в Брюксел.

По думите й в момента в бранша работят около 17 хиляди души. „Заедно с правителството имаме две основни инициативи – стратегията за 30 хил. нови ИТ специалисти и сините карти, с които да привличаме такива специалисти от трети страни“, коментира тя, цитирана от агенция "Фокус".

Около 2% от БВП на България се формира от софтуерната индустрия, каза още Елена Маринова. Недостиг на кадри обаче се забелязва освен в европейски и в световен мащаб, където тази цифра е съответно 4,5 млн. души и около 1 милион за ЕС.

„Технологиите се променят буквално ежедневно и ако всичко това ние като потребители усещаме динамично, то пазара го усеща още по-динамично. Пазарът изисква нещата да се случват все по-бързо, за все по-малко пари и да се случват „за вчера“ и това е една динамика, която ще продължи, коментира Маринова.

Тя подчерта, че хората, които ще влизат в ИТ сектора трябва да бъдат подготвени за това.

Коментари: 0