Близо 850 хил. българи са без здравни осигуровки

В резултат на това в държавната хазна през 2020 г. не са събрани над 203 млн. лв.

Близо 850 хил. българи са без здравни осигуровки

Снимка: Красимир Свраков

7014 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Близо 850 000 българи са били без здравни осигуровки през 2020 г. Това става ясно от отговор на служебния министър на финансите Асен Василев на въпрос от депутата Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Нарастването с близо 27% спрямо година по-рано и в голяма степен се дължи на резкия скок в безработицата, причинен от мерките, които правителството предприе в опита си да ограничи разпространението на COVID-19.

От справката се вижда, че "стандартният" брой неплащащи преди пандемията е средно около 700 хил. души. Това са хора, които по някаква причина не са на трудов договор и отказват да се осигуряват за здраве, което ги лишава от безплатна медицинска помощ.

През 2020 г. загубата за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от неплатени здравни вноски е 203 млн. лв. Предходните три години тя расте от 139 млн. лв. през 2017 г. до 163 млн. лв. през 2019 г.

Междувременно има 135 400 безработни българи, които са платили дължимите си вноски през изминалата година, въпреки че не работят. От справката на финансовия министър става ясно, че за последните четири години в броя на тази група няма голяма динамика.

В отговора си финансовият министър припомня, че според Закона за здравното осигуряване на задължително здравно осигуряване подлежат всички български граждани, които не са граждани и на друга държава, както и тези с двойно гражданство. Ако те обаче пребивават повече от 183 дни в чужбина, не са задължени да се осигуряват тук.

Подкрепи Economic.bg